• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Știți care sunt cele mai bune 50 de vinuri italiene?

Sep 26, 2012 costachel Mozaic, Topuri 0


Trebianno d'Abruzzo Valentini

Luni s-a desfășurat la Grand Visconti Palace din Milano prima ediție a concursului Best Italian Wine Awards. O idee lansată de somelierul Luca Guardini (campion mondial în 2010) și criticul gastronomic Andrea Grignaffini (creative director al revistei Spirito diVino). Evenimentul se dorește a fi un mijloc eficient de promovare a vinului italian. Este unul din motivele pentru care inițiatorii au ales un titlu în limba engleză, dar în plus ei speră și că formatul va putea deveni unul internațional.

„Niciodată nu vom putea spune că acordăm prea multă atenție vinului” a declarat Luca Guardini. „Acest eveniment va fi o sărbătoare pentru toți producătorii care, cu multă muncă și tenacitate, ne oferă produsele lor excelente. De la nord la sud, toate podgoriile italiene se pot lăuda cu vinurile lor. Suntem unici în lume și acest lucru trebuie făcut cunoscut.”

Comitetul executiv al evenimentului este format din personalități ale lumii italiene a vinului (Daniele Cernilli, Enzo Vizzari, Pierluigi Gorgoni), dar și invitați din străinătate, precum Raoul Samana (profesor la Facultatea de Oenologie a Universității din Bordeaux, redactor-șef al prestigioasei La Revue du Vin de France) și Tim Atkin (Master of Wine, cronicar de specialitate pentru The Economist)

Timp de două zile un grup de experți a degustat „în orb” un număr de 160 de vinuri, dintre care au fost alese și premiate 50 dintre ele. Pe primul loc, oarecum surprinzător, s-a clasat un vin alb (Trebianno d’Abruzzo, 2007, produs de Valentini), destul de ieftin (35-40 de euro) comparativ cu numeroasele vinuri de sute de euro sticla prezente în selecție.

Au completat podiumul Barolo Riserva Monprivato Cà d’Morissio, 2004, produs de Mascarello Giuseppe e Figlio, și Bolgheri Sassicaia, 2009, de la Tenuta San Guido. Dar iată care a fost ierarhia stabilită de juriu:

Cele mai bune 50 de vinuri italiene: clasamentul final

1. Valentini – Trebianno d’Abruzzo, 2007
2. Mascarello Giuseppe e Figlio – Barolo Riserva Monprivato Cà d’Morissio, 2004
3. Tenuta San Guido – Bolgheri Sassicaia, 2009
4. Conterno Giacomo – Barolo Riserva Monfortino, 2004
5. Quintarelli Giuseppe – Amarone della Valpolicella Classico, 2003
6. Giacosa Bruno – Barolo Le Rocche del Falletto, 2007
7. Mastroberardino – Radici Taurasi Riserva, 2005
8. Marco De Bartoli – Vecchio Samperi Ventennale, f.a.
9. Ferrari Giulio – Ferrari Riserva del Fondatore, 2001
10. Casanova di Neri – Brunello di Montalcino Cerretalto, 2006
11. Montevertine – Le Pergole Torte, 2008
12. Elio Grasso – Barolo Gavarini Vigna Chiniera, 2008
13. Travaglini – Gattinara Riserva, 2006
14. Dal Forno Romano – Amarone della Valpolicella di Monte Lodoletta, 2006
15. Fattoria Zerbina – Albana Di Romagna Passito Scaccomatto, 2008
16. Lis Neris – Tal Lùc, 2008
17. Palari – Rosso del Soprano, 2008
18. Cavallotto – Barolo Bricco Boschis, 2008
19. Zidarich – Carso Vitovska, 2009
20. Poggio di Sotto – Brunello di Montalcino Riserva, 2006
21. Massolino – Barolo Riserva Vigna Rionda, 2005
22. Rizzi – Barbaresco Pajorè, 2008
23. Produttori del Barbaresco – Barbaresco Riserva Ovello, 2007
24. Biondi Santi Tenuta Greppo – Brunello di Montalcino Riserva, 2006
25. Miani – C.O.F. Sauvignon Saurint, 2010
26. Case Basse – Brunello di Montalcino Riserva, 2005
27. Pietracupa – Greco di Tufo, 2010
28. Voerzio Roberto – Barolo La Serra, 2008
29. Castello Banfi – Brunello di Montalcino Riserva Poggio all’Oro, 2006
30. Ca’ del Bosco – Cuvée Annamaria Clementi Rosé, 2004
31. Tenute Sella – Lessona Omaggio a Quintino Sella, 2006
32. Villa Bucci – Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva, 2007
33. Monte Rossa – Cabochon Rosé Riserva, 2005
34. Ar.Pe.Pe.- Valtellina Superiore Sassella Rocce Rosse, 2001
35. Podere Il Carnasciale – Il Caberlot, 2008
36. Barone Ricasoli – Chianti Classico Castello di Brolio Colledilà, 2008
37. Vodopivec – Vitovska, 2007
38. Il Pollenza – Il Pollenza, 2008
39. La Fiorita – Brunello di Montalcino Riserva, 2006
40. Rinaldi Giuseppe – Barolo Cannubi San Lorenzo-Ravera, 2008
41. Garofoli – Verdicchio dei C. di Jesi Gioacchino Garofoli, 2006
42. Polvanera – Primitivo di Gioia del Colle 17, 2009
43. Tenuta dell’Ornellaia – Masseto, 2008
44. Montevetrano – Montevetrano, 2010
45. Borgo del Tiglio – Collio Bianco Ronco della Chiesa, 2010
46. Bellavista – Franciacorta Gran Cuvée Pas Operé, 2006
47. Le Macchiole – Messorio, 2009
48. Antinori – Solaia, 2009
49. Marisa Cuomo – Furore Bianco Fiorduva, 2010
50. Fino Gianfranco – Primitivo di Manduria ES, 2010

Foto: lucianopignataro.it

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Știți care sunt cele mai bune 10 bourbon-uri? 6 vinuri italiene in avanpremiera Care sunt cele mai bune 10 whisky-uri scoțiene? World Beer Awards a stabilit care sunt cele mai bune beri ale anului 2012

  • Italia, top, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved