Ca orice selecție, firește că și aceasta de mai jos, făcută de expertul în whisky Charles Maclean pentru The Independent, are o doză de subiectivitate. Dar nu văd nimic rău în asta, pentru că, în fond, nu suntem la atletism, ca să putem fi siguri că Lagavulin l-a bătut pe Johnie Walker cu 3 sutimi, iar Talisker a aruncat cu 7 cm mai mult decât Auchentoshan. De altfel, nici prestigiosul cotidian britanic nu ne propune vreun clasament, ci ne oferă doar o listă. Cea pe care vă invit să o parcurgeți în continuare.
Johnnie Walker Black Label
Perfect rotunjit, profund și plin, acesta este Scotch-ul cel mai admirat de către producătorii de blend-uri. Dacă ar fi să iau o singură sticlă pe o insulă pustie, probabil aceasta ar fi aleasa. (40 per cent ABV, £20.45)
Lagavulin 16 Year Old
Prințul malt-urilor din Islay este întunecat și profund, cu note de fruitcake și alge. O textură voluptuoasă și un final condimentat și afumat. Un pahar pentru meditație, târziu în noapte. (43 per cent ABV, £41.95)
The Glenrothes 1985
Un excelent single-malt din Speyside, cu note de fructe uscate, condimente și tanini. De băut alături de o friptură de vită Aberdeen Angus. Tocmai au fost îmbuteliate ultimele sticle din producția acestui an. (43 per cent ABV, £78.00)
Old Pulteney 12 Year Old
Un malt elegant din Wick, din nordul extrem al Scoției, cu un vag caracter „maritim”. Dealtfel, pe sticlă apare o barcă de pescuit. Poate de aceea merge foarte bine cu pește și fructe de mare. (40 per cent ABV, £24.50)
Clynelish 14 Year Old
Un malt care vine din North Highland, mai exact de pe coasta marină a Sutherland-ului. Proaspăt, cu note de ceară și culori șanjante. Dacă-l beți la desert, proaspăt scos din congelator, în pahare bine răcite, vă veți minuna! (46 per cent ABV, £26.49)
Auchentoshan 18 Year Old
Un single-malt din Lowland, triplu rafinat, ce provine de la o distilerie situată pe malul râului Clyde. Proaspăt, revigorant, ușor, este un excelent aperitiv. (43 per cent ABV, £49.99)
Asyla
Un neobișnuit (și neobișnuit de bun!) blended Scotch, realizat de Compass Box (Artisan Scotch Whiskymakers). Dulceag și delicat, este ideal pentru un aperitiv. (40 per cent ABV, £24.46)
Highland Park 18 Year Old
Un malt distins, bogat, complex și ușor afumat, produs în insulele Orkney. Se simte bine lângă cafea, ciocolată neagră și trabuc. Are un balans excelent între dulce și sec, iar ultimul învinge în final. (43 per cent ABV, £48.72)
Bailie Nicol Jarvie
O băutură complet diferită! Un whisky light, curat și zemos. Foarte lesne de băut, este un blend produs de distileria Glenmorangie din Highlands și a fost botezat astfel după un personaj din romanul lui Walter Scott, Rob Roy. (40 per cent ABV, £12.99)
Talisker 10 Year Old
Provenind din Isle of Skye, acesta este Maltul (cu M mare) care trebuie să însoțească haggis-ul (dar și alte mâncăruri). Este dulceag și ușor afumat, dar atenție la ardeiul iute din final! Robert Louis Stevenson spunea despre Talisker că este „Regele băuturilor”. (45.8 per cent ABV, £28.95)
Și dacă vreți să aflați mai multe despre whisky și despre ce-nseamnă malt, single malt, blended scotch ș.a.m.d., vă invit să citiți materialul acesta.
Toate prețurile sunt pe sticla de whisky, de pe diverse site-uri englezești specializate. N-am cautat (și dat) prețuri de pe la noi, ca sa nu poata zice nimeni ca fac reclama 🙂
Pai mi-ai facut pofta… Asa ca am pus un pic de 10 yo Talisker peste trei roci… 🙂 Slainthe!
Foarte interesant!
ce inseamna 43 per cent ABV, £78.00 (am dat cu copy/paste). adica, mai exact, cat costa o sticla, suta, cinzeaca? chiar nu cunosc abrevierea.
In traducere romaneasca,43 per cent ABV inseamna 43% vol. Sau 43 de grade. Nu Celsius 🙂
inteles sa traiti, multumesc, iaca habar nu aveam. si pretul e pe sticla? ca mi se pare mic.
Toate prețurile sunt pe sticla de whisky, de pe diverse site-uri englezești specializate. N-am cautat (și dat) prețuri de pe la noi, ca sa nu poata zice nimeni ca fac reclama 🙂
Sanatate!
Lagavulin si atat!