• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

6 vinuri italiene in avanpremiera

Jan 13, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 5


Cu mare plăcere am răspuns recent invitației Paharnicului Răzvan să degustăm împreună 6 vinuri italiene (mai exact toscane, de la Geografico). Pe care Directa le va aduce sau nu în România, dar asta-i o altă discuție (promit însă că am să vă țin la curent cu desfășurarea evenimentelor). Așadar, cu precizarea că locația a fost aceeași primitoare „tapaserie” (Good Point Wine & Tapas, pre numele său corect), să dăm drumul la narațiune.

Chianti Colli Senesi DOCG Geografico 2009

Cupaj de Sangiovese și Canaiolo Nero. Culoare frumoasă, roșu-intensă, parca un pic violetă (desi lumina ambientă a dat naștere la multe discutii, asa ca…). Arome de cireșe, ceva fructe de pădure, condimente, totul bine rotunjit (doar alcoolul se ițește un pic prea mult, însă are, totuși, 13% vol.). Gustul curat, genul fără mari calitați, dar și fără defecte, catifelat și proaspăt. Tinerețea îl face să fie un pic crud, dar taninii stau cuminți în banca lor, nu-s deloc agresivi. Postgust bun, mediu. In concluzie un vin foarte plăcut, ușor de băut și care, dacă va fi adus în România la prețul estimat acum (cam 29 de lei), va fi un best-buy pe care vă invit să-l țineți minte de pe acum.

Rosso di Montalcino DOC Castello Tricerchi 2008

Obținut din Sangiovese Grosso. Altminteri, prima dezamăgire a serii (din păcate, nu și ultima). Termenul definitoriu este „subțire”, atât din punctul de vedere al culorii cât, mai ales al gustului, care altminteri vine după un nas frumos și bogat. Postgustul (mediu) e iarăși bun, ceea ce completează senzația de duș scoțian. Altminteri, dacă ar urma să coste vreo 20 de lei, n-ar fi rău deloc, însă pretențiile sale se apropie de 60. Și nu prea are cu ce să le susțină.

Astea au fost vinurile „din sticlă”. Cele care urmează au stat cuminți în decantor cam două ore.

Chianti Classico DOCG Contessa di Radda 2007

Avantajat, poate, și de sosirea în pahare după dezamăgirea precedentă, vinul ăsta (cupaj de Sangiovese și Canaiolo) a constituit o plăcută surpriză. Un nas frumos, solemn, cu nițică piele pe lângă fructe și flori, un gust pe măsură (vișine, agrișe), cu tanini fermi (dar care nu deranjează), poate aciditatea puțin cam mare (daca ar fi să-i găsesc musai un defect), plus un postgust lung și plăcut. La posibilul preț de puțin peste 50 de lei, va fi și el un best-buy indiscutabil.

Chianti Classico DOCG Montegiachi Riserva 2007

Poate cel mai bun vin al serii. Obținut din Sangioveze și Colorino are, ca și precedentul, un nas tot sobru, dar mai rafinat, cu un mic plus de condimente și parca puțin mineral. Gustul e tot rotund, cu agrișe, vișine, ceva fructe roșii și puțină vanilie. Începe ceva mai timid, poate, dar continuă din ce în ce mai susținut până la final. Ținând cont că, dacă va fi adus, va costa în jur de 70 de lei, se poate spune că și raportul calitate-preț e corespunzător.

Vigneti del Geografico IGT Pulleraia 2006

Concurentul principal al Classico-ului de la Montegiachi pentru cununa de premiant al serii. Un Merlot (100%) așa cum cred eu că ar trebui să fie. Nas impetuos, chiar năvalnic, cu prune de toate felurile, vișine plus condimente. Un gust ferm, rotund, taninos fix cât trebuie, poate doar finalul, mai puțin amplu (dar după cât de sus a început, era și greu să mențină ritmul), să fie subiect de o eventuală cârcoteală absolut rău-intenționată. Un Merlot de ținut minte.

Brunello di Montalcino DOCG Castello Tricerchi 2005

Am ajuns și la cea de-a doua dezamăgire a serii. Totuși, începuse destul de bine, cu un nas dur, însă elegant și frumos. Continuarea însă a fost plată (chiar nu găsesc alt cuvânt care să descrie mai exact vinul ăsta). Sigur, e relativ ieftin pentru un Brunello (puțin mai mult de 100 de lei în banii noștri), dar așteptările erau (și sunt), totuși, altele. Nu-i un vin rău, sigur că nu, dar n-ajunge deloc până la calitatea impusă de numele atât de celebru și nici banii nu și-i merită. Păcat.

S-ar putea să vă intereseze și:

6 vinuri italiene din Benevento și Toscana Vinuri HoReCa VinarteÎn avanpremieră, noile vinuri din gama Horeca de la Vinarte Vin de AvereștiNoile vinuri de Averești au fost prezentate, în avanpremieră, la Restaurantul Expo Vinuri VitalyDouă spumante, două albe și două roșii. Adică șase vinuri italiene de la Vitaly

  • Brunello, Chianti, degustari, Geografico, Italia, Montalcino, Razvan Avram, Toscana, vin

5 thoughts on “6 vinuri italiene in avanpremiera”

  1. alibus 13/01/2011 at 13:52

    Frumoasa selectie. Mie imi cam place Geografico din oficiu 😀

    Reply ↓
  2. Costachel 13/01/2011 at 13:59

    Acum sa vedem si ce-o sa ajunga la raft din selectia asta 🙂 Dupa gustul meu, minus cele de la Castello Tricerchi (care-s prea scumpe pentru cat ofera), restul merita cu prisosinta!

    Reply ↓
  3. AaltcinevaA 13/01/2011 at 19:31

    Nedumerire referitor la denumiri:
    ce inseamna „șarbă” sau „Șarbă”?

    Reply ↓
    1. Costachel 14/01/2011 at 08:17

      Sarba e un soi romanesc de struguri albi, din care se obtine vinul cu acelasi nume. Despre varianta de la Tenuta Odobesti, vinificata de Gabi Stoica, am scris aici, si fac precizarea ca intre timp a fost imbuteliata si este cea vanduta sub brandul General Rascu. La Sarba Livia de la Crama Garboiu taman s-a referit Paharnicul (presupun ca asta a fost textul care a generat intrebarea). Iar despre cea de la Crama Blum, care acusi va fi gata (si da semne ca va fi un vin de exceptie), promit sa povestesc cat de curand, cica va fi buna de baut la inceputul lunii viitoare.
      Altminteri, foarte pe scurt, Sarba e un vin alb sec, usor, dintre aromele sale remarcandu-se cea de petale de trandafiri (cea care ii da si unicitatea).

      Reply ↓
  4. AaltcinevaA 14/01/2011 at 10:20

    Exact: textul “Paharnicului” a generat intrebarea.
    Multumesc mult pentru randurile edificatoare.
    O zi buna si un sfarsit de saptamana placut!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved