O rețetă excelentă, tipică „de sărăcie” (cum sunt atâtea altele în bucătăria italiană), însă cât se poate de interesantă, zilnic pentru vegani și vegetarieni, în post pentru noi ceștilalți. Se face, pe deasupra, și tare simplu, așa că nu văd de ce-aș mai pierde timpul cu introducerea, mai bine să vă spun repede că aveți nevoie de
400 g spaghete, 1 kg ceapă roșie (preferabil din cea „de apă”), 4 linguri de ulei (extravirgin) de măsline, 1 pahar de vin alb sec, pătrunjel, sare și piper.
Curățați mai întâi ceapa și tăiați-o inele subțiri. Puneți-i la călit în ulei; când începe să-și schimbe culoare, turnați vinul, sărați, piperați și continuați fierberea aproximativ 20 de minute.
Timp în care fierbeți pastele al dente, scurgeți-le bine și adăugați-le în cratița cu ceapa cu câteva minute înainte de final. Sotați totul la foc viu, să scadă și ultimele urme de lichid și împărțiți spaghetele în 4 farfurii, presărând și nițel pătrunjel, pentru față.
Ca variantă (doar una, ca să nu ne întindem), ar fi mai bine, dacă n-aveți nimic împotrivă, să căliți ceapa în unt (vreo 50 g), amestecat cu vreo două linguri de ulei.
Cât despre vin, alb și sec, de preferință același pe care l-ați turnat în cratiță.