Că pe lumea asta există nenumărate variante de bruschette presupun că știți, drept pentru care nu insist. Poate ar fi mai bine să vă spun că originile acestui antipasto par să dateze din secolul al XV-lea, iar rețeta medievală se folosește și astăzi: felia de pâine este frecată cu usturoi, sărată, piperată și stropită cu ulei de măsline, apoi friptă pe grătar sau pe piatră (astăzi mai intervine și cuptorul, cu grill-ul lui cu tot). Însă peste această bază simplă s-au adăugat de-a lungul timpului o sumedenie de ingrediente, dintre care o mențiune specială merită roșiile, busuiocul și brânza de varii tipuri.
Despre alte ingrediente, variante regionale (fettunta de pildă) și scule speciale (brustolina) vom discuta pe îndelete (sper!) altădată. Până una-alta, iaca niște bruschette simple și gustoase, dedicate mai ales iubitorilor de ciuperci (dar nu numai!). Așadar:
Curățați ciupercile, tăiați-le în lamele. Căliți-le în ulei cu usturoi după gust (1-2 căței), sare, piper și puțin pătrunjel tocat.
Stropiți feliile de pâine cu ulei și încălziți-le sub grill-ul cuptorului. Repartizați echitabil peste ele ciupercile, puneți deasupra o felie subțire de ceapă și presărați brânza.
Puneți-le din nou sub gril până când brânza se topește și începe să se rumenească un pic.
Variantele de bruschette sunt, după cum spuneam, nenumărate, așa că n-are rost să insist. Fix pentru versiunea asta însă ar fi păcat să nu vă sugerez înlocuirea extravirginului cu unt, atât la călitul ciupercilor, cât și la unsul feliilor de pâine. Cine știe, s-ar putea să vă placă mai mult așa.
Vinul pentru bruschette? Păi cam orice alb sec (sau chiar roze), proaspăt și vioi, se va potrivi de minune, așa n-are rost să facem prea multă conversație pe tema asta.