Cel mai simplu, baza de pornire. Pentru 600 ml de sos (doua cani) aveti nevoie de aproximativ 1 – 1,2 kg de rosii (ca sa va ramana cam 900 g de pulpa dupa eliminarea pielitelor si a semintelor), 30 g unt, cam 1 lingurita rasa de zahar (depinde cat de coapte sunt rosiile), sare sipiper.
Tocati marunt rosiile si puneti-le intr-o cratita in care ati topit untul, la foc moale. Amestecati bine-bine, acoperiti si lasati sosul sa fiarba 5 minute. Luati capacul, puneti zaharul si fierbeti in continuare, tot la foc moale, timp de 1/2 ora, amestecand din cand in cand, pana veti obtine un sos destul de gros.
Pentru ca italienii nu prea au telina ca a noastra (sedano rapa, sau de Verona, cum ii zic ei), ci aproape numai verde, nu adauga, la sfarsit, o tocatura de frunze ale legumei sus-citate. Romanii, insa, da. Avantaj noi de data asta.
Daca va place sosul omogen si fluid, mixati-l sau dati-l prin sita.
Cand despre nenumaratele variante pe care le are, povestim cat de curand.