• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de pește cu sos italian de roșii

Dec 12, 2010 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete de tocături 0


Chiftelute de peste cu sos de rosii

Că sunt un mare amator de chifteluțe de pește, cred că v-ați prins deja. Dar oricât de mult le-aș iubi în versiunea simplă, oleacă de variațiune în farfuria omului nu strică niciodată, drept pentru care azi le-am tratat nițeluș altfel. Recunosc, pentru o secundă m-am gândit chiar la versiunea marinată, dar parcă nu le-aș fi astupat aroma cu oțet și dafin; însă nici varianta Păstorel, cu vin și tarhon, nu mi-a surâs mai mult (dar vine el și momentul unor chiftele din carne amestecată, porc și vită!). Drept pentru care m-am oprit în cele din urma la soluția de mai la vale.

Chifteluțele, mai întâi:

Cam 700 g fileuri de pește,
2 cepe,
1 ou mare,
2-3 căței de usturoi,
1 felie groasa de pâine, înmuiată în lapte și foarte bine stoarsa,
sare,
piper,
puțină verdeață (mărar și pătrunjel), tocată foarte mărunt,
pesmet,
ulei pentru prăjit

Cum vă spuneam (n-are rost să vă plimb aiurea prin site, reiau preparația pe scurt, detalii mai multe aici), principalul tertip la chifteluțele astea e să le scoatem bine de tot umezeala, ca să nu iasă pasta prea moale (tura asta producătorul a fost așa de ticălos, încât m-am pomenit presând fileurile între palme. În fine…).

Tocați peștele, ceapa, usturoiul și pâinea, adăugați oul, sărați, piperați, adăugați și verdeață tocată mărunt. Formați chifteluțele, tăvăliți-le prin pesmet și prăjiți-le în mult ulei încins, scoateți-le pe hârtie absorbantă și cu asta basta.

În ceea ce privește sosul, m-am trezit ca mi-e pofta de unul de roșii italian, drept pentru care:

1 ceapă,
1 morcov,
½ țelină mică,
2 căței de usturoi (sau mai mult),
1 păhărel de vin,
2 conserve de roșii (de 400 g, despielițate și tăiate cuburi),
sare,
piper (italienii prefera ardei iute, dar n-am avut),
ulei de măsline.

Pentru parfumarea finală, am pus măghiran și oregano, dar puteți, folosi, desigur, ce verdețuri vă plac, aveți la îndemână sau credeți că merg.

Mai pe larg aici, acum pe scurt: căliți în ulei legumele tocate cât de mărunt (dar din cuțit), presărați puțină sare, amestecați, stingeți cu vinul, lăsați-l să se evapore, puneți roșiile și fierbeți sosul la foc moale vreo ½ oră. Dacă-l vreți fluid (după cum vedeți în poză, n-a fost cazul meu) îl puteți mixa ori trece prin sită. Parfumați-l cu verdețurile, reglați de sare și piper, puneți capacul și stingeți focul.

Cât despre uniunea finală dintre chifteluțe și sos, aveți două variante. În prima, cea rapidă, puneți chiftelele în sos, fierbeți totul la foc mic 10-15 minute și gata. În cea dea doua, parcă mai gustoasă, puneți chifteluțele într-un vas termorezistent, turnați sosul deasupra, băgați totul în cuptorul încălzit dinainte, la foc mijlociu (200ºC, să zicem) și, după vreo 25 de minute, chemați oamenii la masă.

Garnitura cea mai potrivită mi se pare piureul de cartofi. Cât despre vin, depinde și de felul&condimentația sosului, dar tot alb și sec va fi de fiecare dată. Poate Aligoté, poate Fetească Regală, poate Riesling Italian…

S-ar putea să vă intereseze și:

Chifteluțe de pește alb în sos de roșii cu somon afumat Chifteluțe de pește Pește la cuptor cu sos de roșii Default ThumbnailChifteluțe de știucă

  • chiftele, chiftelute de peste, cuptor, peste, rosii, sos, tigaie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved