Că sunt un mare amator de chifteluțe de pește, cred că v-ați prins deja. Dar oricât de mult le-aș iubi în versiunea simplă, oleacă de variațiune în farfuria omului nu strică niciodată, drept pentru care azi le-am tratat nițeluș altfel. Recunosc, pentru o secundă m-am gândit chiar la versiunea marinată, dar parcă nu le-aș fi astupat aroma cu oțet și dafin; însă nici varianta Păstorel, cu vin și tarhon, nu mi-a surâs mai mult (dar vine el și momentul unor chiftele din carne amestecată, porc și vită!). Drept pentru care m-am oprit în cele din urma la soluția de mai la vale.
Chifteluțele, mai întâi:
Cam 700 g fileuri de pește, 2 cepe, 1 ou mare, 2-3 căței de usturoi, 1 felie groasa de pâine, înmuiată în lapte și foarte bine stoarsa, sare, piper,
puțină verdeață (mărar și pătrunjel), tocată foarte mărunt, pesmet, ulei pentru prăjit
Cum vă spuneam (n-are rost să vă plimb aiurea prin site, reiau preparația pe scurt, detalii mai multe aici), principalul tertip la chifteluțele astea e să le scoatem bine de tot umezeala, ca să nu iasă pasta prea moale (tura asta producătorul a fost așa de ticălos, încât m-am pomenit presând fileurile între palme. În fine…).
Tocați peștele, ceapa, usturoiul și pâinea, adăugați oul, sărați, piperați, adăugați și verdeață tocată mărunt. Formați chifteluțele, tăvăliți-le prin pesmet și prăjiți-le în mult ulei încins, scoateți-le pe hârtie absorbantă și cu asta basta.
În ceea ce privește sosul, m-am trezit ca mi-e pofta de unul de roșii italian, drept pentru care:
1 ceapă, 1 morcov, ½ țelină mică, 2 căței de usturoi (sau mai mult), 1 păhărel de vin, 2 conserve de roșii (de 400 g, despielițate și tăiate cuburi), sare, piper (italienii prefera ardei iute, dar n-am avut), ulei de măsline.
Pentru parfumarea finală, am pus măghiran și oregano, dar puteți, folosi, desigur, ce verdețuri vă plac, aveți la îndemână sau credeți că merg.
Mai pe larg aici, acum pe scurt: căliți în ulei legumele tocate cât de mărunt (dar din cuțit), presărați puțină sare, amestecați, stingeți cu vinul, lăsați-l să se evapore, puneți roșiile și fierbeți sosul la foc moale vreo ½ oră. Dacă-l vreți fluid (după cum vedeți în poză, n-a fost cazul meu) îl puteți mixa ori trece prin sită. Parfumați-l cu verdețurile, reglați de sare și piper, puneți capacul și stingeți focul.
Cât despre uniunea finală dintre chifteluțe și sos, aveți două variante. În prima, cea rapidă, puneți chiftelele în sos, fierbeți totul la foc mic 10-15 minute și gata. În cea dea doua, parcă mai gustoasă, puneți chifteluțele într-un vas termorezistent, turnați sosul deasupra, băgați totul în cuptorul încălzit dinainte, la foc mijlociu (200ºC, să zicem) și, după vreo 25 de minute, chemați oamenii la masă.
Garnitura cea mai potrivită mi se pare piureul de cartofi. Cât despre vin, depinde și de felul&condimentația sosului, dar tot alb și sec va fi de fiecare dată. Poate Aligoté, poate Fetească Regală, poate Riesling Italian…