Dacă saramura de pește este cunoscută și iubită pe tot cuprinsul eternei și fascinantei grădini românești, nu același lucru se întâmplă, din motive care-mi scapă totalmente, cu capodopera culinară oltenească despre care tocmai începurăm să vorbim. Și chiar nu-nțeleg de ce, pentru că saramura de pui este o mâncare absolut senzațională, se face foarte simplu și pune perfect în valoare carnea fragedului galinaceu. Singurul tertip pe care ar fi bine sa-l știți de la început este că ați putea, la o adică, să o faceți numai din piept, să zicem, da’ e păcat de la Dumnezeu să nu folosiți puiul întreg, și asta pentru că numai așa se combină perfect gustul tuturor bucățelelor de carne ale fragedei orătănii, basca faptul că oasele au și ele rolul lor, foarte important. Ei, și dacă tot avem de-a face cu una dintre acele preparații care pun perfect în valoare gustul ingredientului de baza, nu trebuie să vă mai spun că pentru saramură ar fi mai indicat un pui de curte, nu?
Așadar, înarmați-vă cu
1 pui, 1 căpățână de usturoi (poate fi mai mult, dar și mai puțin), 2 ardei iuți, 1-2 ardei grași (pe ăștia numai dacă țineți morțiș) sare mare.
Puiul, tăiat bucățele, se frige pe grătar (la o adică, merge și pe plita presărată cu sare). Ardeii se coc și ei, usturoiul se curăță și se pisează Se pun toate într-un castron, deasupra se toarnă saramura clocotita (cam ca la pește, să ajungă pe la jumătate). Se acoperă, se lasă măcar un sfert de oră să se combine bine toate aromele și gusturile intre ele, după care se pune în fata invitaților. Lângă o mămăligă mare și tare, firește.
Iar în pahare, ca să facem saramura de pui definitiv națională, eu v-as recomanda o moldovenească Zghihară de Huși. Sau o ardelenească Fetească Regală de Târnave. Că Roșioară de la mama ei olteneasca tot nu prea aveți șanse să găsiți.
Tii, prima data cand am facut reteta (si eu o stiu nitel altfel), multa lume s-a mirat: cum adica de pui, saramura e numai de peste!
Altceva voiam sa spun, am facut o zama, am gasit-o intr-o carte (scoasa de cei care fac cuburi cu legume naturale colorate artificial si aromatizate sintetic al caror nume nu il voi pomeni, dar cartea, excelenta ca retete de zemuri).
Las aicisa reteta ca nu are ce strica, se chema “saramura” de pui cu rosii si era asa, pe scurt: carnea de pasare se face pe gratar, ardeii grasi idem, se decojesc, se pun la fiert intr-o oala bucatelele de pui, de ardei, ceapa, dupa 15 minute se pun rosii decojite si taiate marunt.
Se stinge focul, se pune mujdei in zama, se potriveste de sare, se presara patrunjel si se serveste obligatoriu cu mamaliguta.
Cantitati nu are rost sa dau, e atat de simpla si atat de buna.
Ma iertati daca interventia a fost nepotrivita si va doresc sanatate.
Pot sa spus si varianta mea, furata si de Animaloo?
Eu fac un fel de sos din rosii coapte, ardei copti, usturoi, ardei iute (optional), patrunjel si daca se gaseste, busuioc proaspat.
Mai departe, sunt doua variante:
a) amestecului de mai sus i se adauga sare si ceva ulei (de floarea soarelui) si se foloseste ca si sos fie peste pui, fie peste peste
b) se amesteca in saramura turnata peste pui/peste ca in reteta de mai sus.
Saptamana trecuta l-am aplicat (in varianta a) unui file de crap (650 grame fara nici un os, bucata dinspre coada, cred ca a fost imens animalul respectiv – traiasca pescaria de la piata) tinut la sare 24 de ore si apoi facut la grill-ul aragazului (in lispa de gratar).
@Loki: dupa mine, asta-i principalul secret, pui de curte si carne din toate partile (adica nu doar piept sau doar pulpe)
@toti: multumesc pentru variantele voastre, ca-s toate bune, si scuze ca n-am raspuns, dar am avut o saptamana tare grea. Daca cititi primul reply, cred ca o sa intelegeti… Adica, aphextwinz, da, zapacit (cel putin), dar nu din cauza voastra.
Tare i-ar fi placut lui Nashu’ … Dumnezeu sa-l ierte si noi sa traim sa-l pomenim. Doamne Ajuta!
Cum sa nu-i placa… De la doamna doctor am reteta, cred ca ti-ai dat seama…
Am mancat o data si cu o rosie coapta pe gratar langa pui si amestecata in bucati cu mujdeiul, merita sa incercati!
Am incercat, tare bun, da’ daca am invatat-o asa…
Eu daca asa am cunoscut-o la un coleg… mi-a ramas asa!! Chiar cred ca poate incerc ceva in weekend!
Tii, prima data cand am facut reteta (si eu o stiu nitel altfel), multa lume s-a mirat: cum adica de pui, saramura e numai de peste!
Altceva voiam sa spun, am facut o zama, am gasit-o intr-o carte (scoasa de cei care fac cuburi cu legume naturale colorate artificial si aromatizate sintetic al caror nume nu il voi pomeni, dar cartea, excelenta ca retete de zemuri).
Las aicisa reteta ca nu are ce strica, se chema “saramura” de pui cu rosii si era asa, pe scurt: carnea de pasare se face pe gratar, ardeii grasi idem, se decojesc, se pun la fiert intr-o oala bucatelele de pui, de ardei, ceapa, dupa 15 minute se pun rosii decojite si taiate marunt.
Se stinge focul, se pune mujdei in zama, se potriveste de sare, se presara patrunjel si se serveste obligatoriu cu mamaliguta.
Cantitati nu are rost sa dau, e atat de simpla si atat de buna.
Ma iertati daca interventia a fost nepotrivita si va doresc sanatate.
Pot sa spus si varianta mea, furata si de Animaloo?
Eu fac un fel de sos din rosii coapte, ardei copti, usturoi, ardei iute (optional), patrunjel si daca se gaseste, busuioc proaspat.
Mai departe, sunt doua variante:
a) amestecului de mai sus i se adauga sare si ceva ulei (de floarea soarelui) si se foloseste ca si sos fie peste pui, fie peste peste
b) se amesteca in saramura turnata peste pui/peste ca in reteta de mai sus.
Saptamana trecuta l-am aplicat (in varianta a) unui file de crap (650 grame fara nici un os, bucata dinspre coada, cred ca a fost imens animalul respectiv – traiasca pescaria de la piata) tinut la sare 24 de ore si apoi facut la grill-ul aragazului (in lispa de gratar).
Hai ca l-am zapacit de tot pe Costachel 🙂
Si uite cum s-au gasit mai multi amatori de saramura de pui!!
Pe vremuri, mancam saramura de pui din puii de tzara; merg cel mai bine in saramura, pentru ca au carnea mai tare si saramura ii inmoaie.
@Loki: dupa mine, asta-i principalul secret, pui de curte si carne din toate partile (adica nu doar piept sau doar pulpe)
@toti: multumesc pentru variantele voastre, ca-s toate bune, si scuze ca n-am raspuns, dar am avut o saptamana tare grea. Daca cititi primul reply, cred ca o sa intelegeti… Adica, aphextwinz, da, zapacit (cel putin), dar nu din cauza voastra.
Condoleante
Multumesc