Poate nu la fel de des puse în saramură precum castraveții sau varza, delicioasele gogonele murate au totuși locul lor bine stabilit în simfonia acriturilor gustoase fabricate de români pentru iarnă. Sigur, nu rareori sunt doar o componentă din butoiul murăturilor asortate, dar se pot pune și singure la borcan (butoi, poloboc etc.), simple sau întovărășite de alte legume menite să aducă un plus de aromă și culoare.
Ce ne trebuie? Păi în primul rând
gogonele, de preferință din cele înrozite, dar nu-i musai,
apoi o saramură, făcută din
1 lingură de sare grunjoasă la 1 l apă,
după care ceva elemente cu rol de conservare și aromare, adică
hrean, piper boabe, usturoi, frunze de țelină, frunze de vișin,
și, după cum spuneam, alte legume, facultative (dar e bine să nu lipsească):
Mai întâi pregătirile preliminare: verificați toate ingredientele să fie cât se poate de proaspete (fără pete, porțiuni moi etc), curățați-le și spălați-le bine. Crestați ardeii în lung (să pătrundă saramura în interior), puneți la fiert apa cu sarea, așezați legumele în borcan, lăsând cam două degete spațiu liber. Turnați peste ele saramura fierbinte (nu chiar imediat ce-ați stins focul, lăsați-o câteva minute să se limpezească)
Fixați gogonelele cu rădăcini de hrean, să nu iasă din moare. A doua zi completați, dacă-i cazul, saramura, legați borcanele (sau puneți capacele) și cu asta basta, în cămară (beci) cu ele.
Acuma sigur că variantele de gogonele murate sunt multe și fiecare gospodar are secretele lui, așa că nu insist în direcția asta. Vă spun doar că mie mi se par mai bune dacă ung mai întâi borcanul (la orice murătură, nu doar la gogonele) cu o maioneză de usturoi (la două borcane de 3 l, 3 căpățâni de usturoi, curățate, făcută pastă și frecate cu 1 lingură de oțet și 3 linguri de ulei).
auziti si acum cat timp trebuie tinute gogonelele la murat ? tocmai ce am facut si eu vreo 3 borcane sanatoase. eram curios cat trebuie sa stau si sa poftesc dupa ele 🙂 pana sunt gata.
În principiu, și gogonelele murate, ca și restul murăturilor, au nevoie de vreo trei săptămâni, dar sunt destul de mulți factori care pot influența durata (mai ales temperatura de „stocare”.) Ca indiciu, când se limpezește moarea, gustați-o, probabil așteptarea s-a terminat 🙂
Da’ numai cu conopida , morcov, telina felii, usturoi si boabe de mustar si piper nu primesti??
Nu prea fac eu mqaioneza de usturoi. Cred ca e varianta 3! dar n-am ardei!
Primesc, cum să nu! 🙂 Deși parcă niște hrean, ca să țină mai bine și să dea un pic de iuțeală gogonelelor, tot ar trebui…
Hai ca hreanul nu-l refuz!!!
Am sa le fac si eu cu maioneza de usturoi. Suna bine
Sunatul ca sunatul, dar gustul… 🙂
Super reteta,…..o intrebare..a doua zi completam daca mai este nevoie cu saramura…ea treb sa fie fierbinte sau nu?
multumesc
Fiartă și răcită. De obicei din cea făcută cu o zi înainte (dacă rămâne, nu se aruncă, tocmai fiindcă s-ar putea să mai fie nevoie)
auziti si acum cat timp trebuie tinute gogonelele la murat ? tocmai ce am facut si eu vreo 3 borcane sanatoase. eram curios cat trebuie sa stau si sa poftesc dupa ele 🙂 pana sunt gata.
În principiu, și gogonelele murate, ca și restul murăturilor, au nevoie de vreo trei săptămâni, dar sunt destul de mulți factori care pot influența durata (mai ales temperatura de „stocare”.) Ca indiciu, când se limpezește moarea, gustați-o, probabil așteptarea s-a terminat 🙂
cum dau de tine pe fb ca imi plac argumentarile si cunostintele tale si tare as vrea sa iti mai pot cere cate un sfat din cand in cand
cum dau de tine pe fb ca imi plac argumentarile si cunostintele tale si tare as vrea sa iti mai pot cere cate un sfat din cand in cand