O salată tailandeză de orez tare simplă și foc de gustoasă, pe care o puteți face practic oricând, în orice sezon, fără nicio problemă. Și firește că nu-i musai s-o faceți neapărat tailandeză: dacă nu vă dați în vânt după laptele de cocos, îl puteți înlocui cu vreun ulei (sau, de ce nu, chiar cu vreo smântână subțire). Eu îmi fac însă datoria și mă țin cât mai aproape de original. Cât despre alte variante posibile, vom mai vorbi spre final, deocamdată e timpul să mergem în bucătărie.
300 g orez cu bobul lung, 400 g mazăre boabe, 350 g creveți, fierți și decorticați, 1 lingură rasă de curry (sau după gust), 200 ml lapte de cocos,
zeama de la 1/2 de lămâie (sau, iarăși, după gust), sare și piper.
Fierbeți împreună, cam 15 minute, orezul și mazărea. Dacă aceasta din urmă e congelată, vedeți ce scrie pe pachet. Strecurați-le, clătiți-le cu apă rece (ca să opriți fierberea), scurgeți-le și puneți-le în salatieră.
Adăugați creveții. Bateți bine, cu un tel, laptele de cocos cu zeama de lămâie, curry-ul, sarea și piperul. Turnați sosul obținut peste celelalte ingrediente și amestecați ușor.
Țineți salata la rece până în momentul servirii.
Variante? Păi ați putea să vă complicați un pic existența, adăugând în sos și coaja rasă de la aceeași jumătate de lămâie. Sau poate o linguriță de muștar. În salată firește că ar merge și alte componente (brocoli, de pildă). Eventual (că tot e vorba despre o salată aici!), n-ar strica niște verdeață (iar coriandrul ar cam fi primul pe listă). Și, desigur, versiunile posibile pot continua mult și bine, dar e rândul dumneavoastră să completați lista.
Vinul pentru această salată tailandeză de orez? Ei, aici e aici! Sigur alb, sigur sec, sigur ușor. Mai departe însă, el trebuie să fie suficient de „nebun” ca să țină piept aromelor asiatice din farfurie. Parcă aș miza pe un Pinot Gris, dar cred că n-aș refuza o Șarbă…