• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salate de varză roșie

Sep 20, 2010 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de murături în oțet, Rețete de salate, Salate de varză 3


Salată de varză roșie cu mere

Ținând cont de pluralul din titlu, presupun că ați intuit deja (foarte corect!) că urmează în continuare mai multe variante ale salatei de varză roșie, de la cea mai simplă până la câteva mai elaborate. Însă n-am pretenția că voi epuiza subiectul, fiind el cam prea vast pentru un biet text. Nu doresc decât să vă dau niște idei și să vă reamintesc câteva modalități de preparare ale acestei excelente legume (că doar tot suntem în plin sezon!).

Salată de varză roșie, varianta de bază

Bun, acestea fiind zise, vă propun să începem cu începutul. Adică:

1 varză roșie potrivită,
ulei,
oțet,
sare,
facultativ puțin zahăr.

Tăiați mai întâi varza cât de fin. O puteți freca sau nu cu sare, o puteți stoarce sau nu, o puteți opări scurt sau nu, toate după bunul dumneavoastră plac. Faceți din restul ingredientelor o vinegretă, amestecați totul bine și cu asta basta, vin variantele.

Conservele

Cea mai simplă, exact ca în varianta de bază, dar fără ulei. Puneți în borcane, apăsați bine, să iasă zeama deasupra, închideți ermetic și puneți la frigider.

Sau frecați varza roșie cu sare grunjoasă, faceți separat o soluție de oțet de 3º (1 l apa, 1/2 l oțet), amestecați și cu 1/4 l ulei, amestecați totul bine, puneți în borcane, potrivind deasupra o bucățică de hrean.

Sau îndesați varza frecată cu sare în borcane, turnați deasupra o soluție de 4,5º (oțet și apă în părți egale) și fixați varza sub nivelul lichidului cu hrean, crengi de mărar cu semințe, adăugând și niște boabe de muștar.

Garniturile

La rețeta de bază, adăugați 2 mere tăiate julienne (e salata pe care o vedeți în poză).

Sau, dacă o doriți mai nervoasă, puneți niscaiva hrean ras.

Și, dacă tot am vorbit de hrean, puteți să introduceți în narațiune și niște sfecla roșie, fiartă sau coaptă (1 kg, înainte de tratamentul termic) ori chiar crudă, tăiată cât de fin (dar atunci o să vă trebuiască în jur de 1/2 kg).

Și mai e, desigur, varianta bicoloră, jumătate varză albă, jumătate varză roșie.

Aperitivele

Ei, aici intrăm pe un teren foarte vast, așa că n-am să vă dau decât câteva idei:

– la varianta de baza adăugați, după gust, mere, stafide și miez de nucă;

– faceți un sos din 1 iaurt mic natur, 1 lingura de muștar, puțin pătrunjel tocat, sare, piper și turnați-l peste varza tocată fin, la care ați adăugat 1 măr și 1 ceapă mică;

– stropiți varza opărită scurt cu un sos făcut din 100 g roquefort, 3 linguri de ulei, 1 lingură de oțet și 1 lingura de țuică sau rachiu, amestecați și decorați cu miez de nuca.

Gata, ajunge cu atâta varză roșie, mai povestim și altădată, că doar n-au intrat zilele-n sac!

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamicSalată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamic Salată de sfeclă roșie cu hreanSalate de sfeclă roșie Salată de sfeclă roșie cu portocaleSalată de sfeclă roșie cu portocale Roșii sârbești umplute cu varză picantă

  • ceapa, hrean, iaurt, mere, mustar, nuci, Roquefort, salata, sfecla rosie, stafide, varza rosie

3 thoughts on “Salate de varză roșie”

  1. aphextwinz 21/09/2010 at 14:46

    Mie imi mai place si o varianta mai nesimtita, adica varza rosie cu maioneza 🙂

    Ultima varianta e interesanta foc, dar ciuciu tuica sau rachie in batatura.

    Reply ↓
  2. cofi 21/09/2010 at 18:43

    La conserve am mancat la o colega salata de varza rosie cu hrean ras amestecatin ea, boabe de mustar n-am intalnit, sare dupa gust. Mi-a spus ca-i pusese si miere, tot dupa gust.
    Mergea la fripturi din alea satioase, de minune.

    Reply ↓
  3. claudia 28/11/2012 at 23:46

    la marriot bucuresti exista salata cucina

    varza rosie, rucola, rosii cherry, miez de nuca, branza rochefort … ulei, otet isi pune fiecare

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved