Ținând cont de pluralul din titlu, presupun că ați intuit deja (foarte corect!) că urmează în continuare mai multe variante ale salatei de varză roșie, de la cea mai simplă până la câteva mai elaborate. Însă n-am pretenția că voi epuiza subiectul, fiind el cam prea vast pentru un biet text. Nu doresc decât să vă dau niște idei și să vă reamintesc câteva modalități de preparare ale acestei excelente legume (că doar tot suntem în plin sezon!).
Salată de varză roșie, varianta de bază
Bun, acestea fiind zise, vă propun să începem cu începutul. Adică:
1 varză roșie potrivită, ulei, oțet, sare,
facultativ puțin zahăr.
Tăiați mai întâi varza cât de fin. O puteți freca sau nu cu sare, o puteți stoarce sau nu, o puteți opări scurt sau nu, toate după bunul dumneavoastră plac. Faceți din restul ingredientelor o vinegretă, amestecați totul bine și cu asta basta, vin variantele.
Conservele
Cea mai simplă, exact ca în varianta de bază, dar fără ulei. Puneți în borcane, apăsați bine, să iasă zeama deasupra, închideți ermetic și puneți la frigider.
Sau frecați varza roșie cu sare grunjoasă, faceți separat o soluție de oțet de 3º (1 l apa, 1/2 l oțet), amestecați și cu 1/4 l ulei, amestecați totul bine, puneți în borcane, potrivind deasupra o bucățică de hrean.
Sau îndesați varza frecată cu sare în borcane, turnați deasupra o soluție de 4,5º (oțet și apă în părți egale) și fixați varza sub nivelul lichidului cu hrean, crengi de mărar cu semințe, adăugând și niște boabe de muștar.
Garniturile
La rețeta de bază, adăugați 2 mere tăiate julienne (e salata pe care o vedeți în poză).
Sau, dacă o doriți mai nervoasă, puneți niscaiva hrean ras.
Și, dacă tot am vorbit de hrean, puteți să introduceți în narațiune și niște sfecla roșie, fiartă sau coaptă (1 kg, înainte de tratamentul termic) ori chiar crudă, tăiată cât de fin (dar atunci o să vă trebuiască în jur de 1/2 kg).
Și mai e, desigur, varianta bicoloră, jumătate varză albă, jumătate varză roșie.
Aperitivele
Ei, aici intrăm pe un teren foarte vast, așa că n-am să vă dau decât câteva idei:
– la varianta de baza adăugați, după gust, mere, stafide și miez de nucă;
– faceți un sos din 1 iaurt mic natur, 1 lingura de muștar, puțin pătrunjel tocat, sare, piper și turnați-l peste varza tocată fin, la care ați adăugat 1 măr și 1 ceapă mică;
– stropiți varza opărită scurt cu un sos făcut din 100 g roquefort, 3 linguri de ulei, 1 lingură de oțet și 1 lingura de țuică sau rachiu, amestecați și decorați cu miez de nuca.
Gata, ajunge cu atâta varză roșie, mai povestim și altădată, că doar n-au intrat zilele-n sac!
La conserve am mancat la o colega salata de varza rosie cu hrean ras amestecatin ea, boabe de mustar n-am intalnit, sare dupa gust. Mi-a spus ca-i pusese si miere, tot dupa gust.
Mergea la fripturi din alea satioase, de minune.
Mie imi mai place si o varianta mai nesimtita, adica varza rosie cu maioneza 🙂
Ultima varianta e interesanta foc, dar ciuciu tuica sau rachie in batatura.
La conserve am mancat la o colega salata de varza rosie cu hrean ras amestecatin ea, boabe de mustar n-am intalnit, sare dupa gust. Mi-a spus ca-i pusese si miere, tot dupa gust.
Mergea la fripturi din alea satioase, de minune.
la marriot bucuresti exista salata cucina
varza rosie, rucola, rosii cherry, miez de nuca, branza rochefort … ulei, otet isi pune fiecare