Din practic infinita categorie a salatelor de fructe, iaca vine mai la vale o cât se poate de estivală salată de piersici și nectarine. Se face teribil de simplu, nu necesită deloc cine știe ce ingrediente complicate (hai, că ghimbir proaspăt se găsește cam în orice supermarket!) și e suficient de aparte pentru a putea fi pusă pe o masă oricât de specială.
Necesarul? Notați:
3 nectarine, 3 piersici, 200 ml apă,
cam 120 g zahăr (după gust sau după caz), 2 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir, 3 fire de mentă,
zeama de la 1/2 de lămâie verde (sau, iarăși, după gust).
Curățați ghimbirul și menta, dați-l pe răzătoarea mică pe primul, tăiați-o subțire pe cea ce-a doua. Puneți-le împreună cu apa, zahărul și zeama de lămâie într-o crăticioară și fierbeți, la foc mic mic, 10 minute. Lăsați siropul parfumat să se răcească și strecurați-l.
Curățați piersicile de coajă, tăiați-le felii. La fel procedați și cu nectarinele (dar lor lăsați-le coaja în pace). Repartizați-le uniform în 4 cupe (pahare, castronașe etc.).
Turnați deasupra siropul și decorați, eventual, cu mentă proaspătă.
Variante? Chiar nu insist, pentru că e clar că puteți folosi și alte fructe, și alte arome.
Cât despre vin, e clar: alb, dulce și parfumat. O Tămâioasă, un Muscat și așa mai departe.
excelenta ideea de a pune ghimbir in salata de fructe !