Ei, da, pui cu usturoi, dar sa nu va gândiți cumva la strămoșescul pui la ceaun cu mujdei. Sunt ferm convins că știți cu toții aceasta străveche rețetă, așa că n-are nici un rost să v-o mai povestesc și eu. Nu mai bine vă spun o altă modalitate de combinare a acestor ingrediente, care se iubesc atât de mult? Așa că ia să ne apucam noi de treabă.
Pentru 4-6 persoane trebuie
1 pui, de 1,5 kg, 10 căței mari (da’ mari!) de usturoi, 1 linguriță de rozmarin, 1 crenguță de cimbru, 2 frunze de salvie, 2 linguri de ulei (dacă aveți extravirgin de măsline, e perfect, dar n-o sa tușească nimeni dacă puneți din cel de floarea soarelui), felii de pâine neagră, prăjite sare și piper.
Începeți, desigur, prin a curăța puiul. Odată acest scop atins, el trebuie sărat și piperat, atât pe dinafară cât și pe dinăuntru. Introduceți, apoi, în interior 4 căței de usturoi curățați și toate ierburile.
Ungeți pasărea cu ulei, puneți-o în tavă și, de jur-împrejur, așezați cățeii de usturoi rămași, necurățați. Băgați apoi totul în cuptorul încins dinainte și coaceți puiul timp de aproximativ o oră și un sfert, la foc potrivit.
Când e gata, așezați-l pe un platou și degresați sosul, care va fi servit separat, în sosieră. Alături puneți feliile de pâine prăjită, unse cu pulpa cățeilor de usturoi care au fost copți necurățați.
Dacă mai beți și 2-3 paharele de Zghihară, altceva nici că vă mai trebuie. Pe cuvânt.