Prima zi Provino, 15 martie, va fi o zi cu circuit închis, dedicata exclusiv HoReCa-rilor din zona de Nord-Vest a României. Sunt așteptați aproximativ 1.000 de manageri de restaurante, hoteluri, pensiuni și cafenele, oficialități, împreună cu reprezentanți ai mass-media de specialitate.
Special pentru invitații HoReCa, organizatorii festivalului au pregătit și cursuri personalizate la Școala Vinului, coordonate de membri ai Organizației Somelierilor din România 2011 și ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Prin aceste sesiuni, reprezentanții HoReCa vor învăța sa aprecieze un vin bun într-un mod profesionist, dar și tehnici de servire și asociere a vinului cu mâncarea Cursurile se vor derula pe durata a 6 ore iar fiecare cursant va primi o diploma de participare.
Pe 15 martie, în cadrul festivalului Provino, Vinul.ro și Organizația Somelierilor din România 2011 organizează un concurs de vinuri românești. Competiția consta într-o serie de degustări în orb, anonimatul tuturor probelor de vin fiind garantat. Comisiile de jurizare, formate din editorii Vinul.Ro și din membri ai OSR 2011, vor face publice rezultatele concursului în aceeași zi. Scopul principal al acestui „wine challenge” este de a oferi producătorilor un sprijin important în vânzarea vinurilor de calitate, în urma unor jurizări profesionale independente.
Prima zi a festivalului se va încheia cu o seara high – class Art, Wine & Gastronomy, ce oferă invitaților din segmentul HoReCa prilejul de a interacționa într-un cadru rafinat cu producătorii din industria vinului și industria conexa acesteia, în compania muzicii bune și a vinurilor de excepție În programul serii sunt incluse show-uri gastronomice live susținute de maeștri bucătari, care, împreună cu somelierii, vor asocia vinurile propuse spre degustare cu mâncăruri alese.