Mar 20, 2012 costachel Comunicate de presă, Eveniment, Mozaic 0
Provino a adus în inima Transilvaniei peste 300 de soiuri de vin și a antrenat publicul, atât specialiști cât și simpli vizitatori, într-un maraton de evenimente dedicate vinului, la care au participat peste 5.000 de persoane. Complexitatea evenimentelor Provino și prezența festivalului în spațiul public clujean în scopul promovării vinurilor înscrise în festival au impus un nou standard evenimentelor de profil.
Evenimentele inedite organizate în cadrul Festivalului Provino au atras publicul vizitator și expozanții prin unicitate și calitate. „Festivalul Provino a fost o reușită având în vedere că nu a mai fost organizat din 2005 un eveniment dedicat industriei vinului. Evenimentul Black & Wine Party a fost un succes. Au participat tineri interesați să învețe, dornici să asculte povestea vinului, să acumuleze informații. Considerăm că Provino Black & Wine Party a fost reușita festivalului Provino! Am avut plăcerea să întâlnim oameni iubitori de vin, iubitori ai vinurilor noastre, care sâmbătă au vizitat toate standurile și la final s-au întors tot la noi”, a declarat Luminița Tzakis, Directorul Național de Vânzări al Cramei Oprișor.
„A fost un eveniment important, care se impunea în această regiune. Am avut parte de un public ce a acceptat prezentările de vin, a acceptat să cunoască vinurile din Festival, a fost deschis să învețe, și care a recunoscut că trebuie să ne întoarcem la tradițiile românești privind vinul. O idee genială – Provino Black & Wine Party. Au venit oameni care au dorit să deguste vinuri, care au venit să ne cunoască! De apreciat că au venit persoane ce au respectat domeniul vinului prin ținută și atitudine”, a apreciat evenimentul și Laurian Olărescu, Trade Marketing Manager al producătorului Viti-Pomicola Sâmburești.
„La noi la stand au venit cunoscători, pe care i-am putut impresiona doar cu sortimente noi: Chardonnay 2010 premiat la Bruxelles, Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra. Petrecerea de sâmbătă a fost ceva superb și ne bucurăm că am reușit să oferim fiecărui participant vinul pe care și l-a dorit”, a precizat și Cristian Fuga, Directorul de Marketing al companiei Jidvei.
Vinurile au fost sărbătorite în cadrul Festivalului Provino atât cu ocazia celor zece sesiuni de degustări colective, cât și la Serile exclusiviste Art, Wine & Gastronomy. De asemenea, în pregătirea evenimentelor din cadrul Festivalului, Ambasadorii Provino i-au invitat pe clujeni la degustări în cele mai în vogă cluburi și restaurante din municipiu în perioada 1-12 martie. La standurile amenajate în spațiul de desfășurare al evenimentului au fost promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franța (Vin de Vie), iar în cadrul sesiunilor de degustare participanții au putut savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regală – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) și vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 și Teorema). La serile HoReCa și Art, Wine & Gastronomy vedetele au fost vinurile de la Vinarte (Castel Stârmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Fetească Regală și Cuvee Vișan), Nomibo (Feteasca Neagră 2009, Tămâioasa 2011, Feteasca Albă 2011) și Recaș (Cocoșul dintre Vii Muscat, Cocoșul dintre Vii Pinot Noir).
Festivalul Provino – Vin. Artă. Gastronomie a adus în premieră la Cluj-Napoca și unele dintre cele mai noi producții ale caselor de vinuri din țară: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tămâioasa Românească 2011 sec s-au regăsit în oferta Cramei Budureasca, Nomibo a prezentat în premieră vinurile roșii de calitate din rezerve Feteasca Neagră, Merlot și Pinot Noir, stabilizate și învechite 12 luni în baricuri de stejar românesc lucrate manual, dar și Tămâioasă Românească, Feteasca Albă și Chardonnay. De asemenea, la Festival au participat în premieră și Feteasca Neagră, din rezervele 2008 și 2009 și Tămâioasa Românească din 2010 și 2011, vinuri care se exportă în Antwerpen, Belgia. Crama Oprișor a lansat la Cluj-Napoca vinurile La Cetate, Tămâioasa Românească 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 și Rusalca Albă 2011. O surpriză la prima ediție a Festivalului a venit și de la Iași, de unde Casa Gramma, pe lângă noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Fetească Regală și Gramma Cuvee Vișan 2011, a adus și trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți producători de vinuri, Jidvei, a prezentat în premieră la Festivalul Provino noua imagine a produselor din portofoliu.
Una dintre surprizele primei ediții clujene a Festivalului Provino – Vin. Artă. Gastronomie a fost degustarea de vinuri biodinamice importate din Franța de Vin de Vie. „Am participat pentru prima dată la un festival de vin. Un Festival de Vin bine organizat, cu un public interesat. Pe noi ne-au luat prin surprindere oamenii de calitate prezenți în expoziție cât și în cadrul Black & Wine Party. Vinurile noastre au fost apreciate, iar oamenii erau interesați de industrie. Clujenii au fost surprinși de elementele de noutate în gust și arome, de accesibilitatea lor și ceea ce ne-a plăcut este că oamenii s-au întors la standul nostru cu prietenii și rudele lor”, a precizat Adrian Abrudan, administratorul Vin de Vie.
Recunoașterea vinurilor de calitate a fost realizată în cadrul Festivalului cu ocazia Concursului Vinurile Primăverii. Scopul acestei întreceri a vinurilor, care s-a desfășurat sub forma unei degustări „în orb” a fost de a oferi producătorilor un sprijin în crearea de vinuri de calitate. Astfel, marii câștigători ai Medaliilor de Aur au fost Shiraz Peter Lehmann Barosa 2008 produs de Gallo, Rusalca Albă 2011 produsă de Carl Reh Winery, Malbec don David 2010 produs de Michel Torino, Tempranillo Vicente Gandia Raiza Grand Reserva 2005, produs de Vicente Gandia și Feteasca Neagră Cocoșul dintre Vii 2011 de la Cramele Recaș.
Prima ediție a Festivalului organizată în Cluj-Napoca s-a bucurat și de sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România și al Organizației Somelierilor din România. Unul dintre evenimentele care au confirmat amploarea Festivalului a fost Concursul Național de Somelieri, Etapa Transilvania. În urma unei jurizări exigente și imparțiale, râvnitul loc I i-a revenit somelierului Septimiu Crișan, pe podium calsându-se și Bogdan Todor – locul II și Răzvan Demian – locul III.
Unul dintre cele mai apreciate evenimente din suita de acțiuni organizate în cadrul Festivalului Provino – Vin. Artă. Gastronomie a fost, cu siguranță, Provino Black&Wine Party. Peste 250 de persoane au participat la petrecerea exclusivistă a cărei vedetă a fost vinul de calitate. „Evenimentul Black & Wine Party de sâmbătă a fost o reușită, iar participanții au fost exact din targetul nostru. Cred că ABplus Events a creat prin Festivalul Provino – Școala vinului, Degustări Colective, Black & Wine Party – un plus de valoare pentru consumatorul din Cluj.”, a declarat Ciprian Roșca, Directorul de vânzări al Cramelor Recaș.
Petrecerea inedită a fost apreciată și de reprezentanții Domeniilor Ostrov. „Diversitatea expozanților a fost bine gândită și nu în ultimul rând, diversitatea evenimentelor care au fost organizate în cadrul Festivalului, alternarea preparatelor românești cu cele orientale, degustările și prezentările făcute de somelieri au avut mare succes. Publicul a fost foarte interesat și am fost surprins de atracția față de vin a tinerilor. Un public de foarte bună calitate cu o ținută de gală, mai ales la petrecere unde ținuta a fost chiar de gală. Per ansamblu s-a păstrat o linie de eveniment de înaltă clasă”, susține Daniel Zotu, somelier al companiei.
De asemenea, clujenii au fost impresionați și de expoziția de artă amplasată în incinta Centrului de Conferințe și Expoziții a Grand Hotel Napoca. Lucrările care au putut fi admirate pe întreaga perioadă a Festivalului au purtat semnăturile studenților și a profesorilor de la Universitatea de Artă din Cluj-Napoca. Evenimente exclusiviste, organizate în fiecare seară a Festivalului, Serile Art, Wine & Gastronomy au oferit invitaților prilejul de a-și petrece timpul liber într-un cadru rafinat. În prima seară a evenimentului bucătarii Grand Hotel Napoca au oferit show-uri gastronomice, alături de degustarea de preparate culinare și brânzeturi Five Continents. Seara de sâmbătă, 17 martie, a fost dedicată maestrului bucătar Dan Boerescu care i-a încântat pe cei prezenți cu un show gastronomic unic.
Festivalul Provino – Vin. Artă. Gastronomie s-a bucurat încă de la prima apariție pe piața clujeană de prezența unor producători de renume, a căror reputație depășește granițele țării. Printre aceștia s-au numărat Jidvei, Cramele Recaș, Murfatlar, Crama Oprișor, Vinarte, Gramma, Domeniile Boieru, Budureasca, Sâmburești, Nomibo, Crama Țelna, Nachbil, Domeniile Ostrov, Senator Wine, importatori și distribuitori de vinuri din Spania, Franța și Austria: Vital Activ, Vin de Vie, Crama Borha.
„Ne-am propus să realizăm un eveniment reprezentativ pentru industria vinului în Transilvania. Cu siguranță, împreună cu partenerii noștri tradiționali, Patronatul Național al Viei și Vinului, Asociația Degustătorilor Autorizați din România și Organizația Somelierilor din România 2011, alături de profesioniștii de la Grand Hotel Napoca, am reușit să punem în valoare un festival în care am atras producători de vin din România, degustători experți, somelieri, bloggeri și presă de specialitate și, bineînțeles, iubitori de vin de calitate”, a declarat Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events.