• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Astăzi începe prima ediție a festivalului PROVINO

Nov 03, 2011 costachel Eveniment, Mozaic, Știri 0


Festivalul PROVINO – Vin, Artă, Gastronomie are loc în perioada 3 – 6 noiembrie 2011, la Centrul Expozițional Providența din Iași.

Prima ediție PROVINO reunește într-una dintre cele mai importante zone viticole din țară producători, importatori și distribuitori de vinuri, companii din industria conexă și auxiliară, precum și reprezentanți ai segmentului HoReCa, oenologi, somelieri, degustători autorizați și maeștri bucătari.

Festivalul PROVINO promovează arta, cultura vinului și știința gastronomică și oferă publicului vizitator oportunitatea de a lua parte la o serie de evenimente cu grad sporit de interactivitate: degustări și lansări de vin, cursuri introductive în lumea vinului, show-uri gastronomice organizate în premieră la Iași, expoziție de artă, sabrări de șampanie, întâlniri cu somelieri, degustători și Cavaleri ai Vinului.

3 noiembrie 2011, 16.00 – 20.00

Prima zi a festivalului PROVINO este dedicată întâlnirii dintre specialiștii și antreprenorii din industria viniviticolă și reprezentanții segmentului HoReCa.

La Deschiderea Oficială și la Ziua HoReCa – rilor sunt așteptați peste 500 de invitați, oficialități, doctori în horticultură, oenologi, ingineri și tehnicieni horticoli, manageri de restaurante, hoteluri, pensiuni din județele Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Vaslui și Iași, și reprezentanți mass-media.

3 noiembrie, Program: 16.00 – 20.00 / 4 – 5 noiembrie: 10.00 – 20.00; 6 noiembrie: 10.00 – 18.00

În Expoziția PROVINO, desfășurată pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați, companii de top din industria viniviticolă își vor face cunoscute produsele și serviciile publicului larg. Vor fi prezentate peste 150 de tipuri de vinuri de la cei mai importanți producători din țară, dar și produse și servicii auxiliare și conexe pentru industria vinului: soluții complete pentru crame, utilaje, echipamente, sisteme și accesorii pentru podgorii și crame, tratamente cu grad minim de toxicitate pentru culturile de viță de vie, până la decantoare, carafe, pahare realizate manual, sticle decorative ș.a.

4 – 5 noiembrie, Program: 10.00 – 18.00

Școala Vinului oferă cursuri practice și teoretice de introducere în lumea vinului. Instruirea se desfășoară pe durata a șase ore, în grupe de câte 30 de persoane, iar trainerii sunt somelierul Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România 2011 și Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România.

La „Școala Vinului” pasionații învață de la profesioniști cum să aprecieze un vin bun, dar și tehnici de servire și asociere a vinului cu mâncarea iar la final primesc diplome de participare. Personalul din HoReCa beneficiază de cursuri personalizate.

Tematică: Noțiuni de bază despre Vinurile HoReCa; Tehnici de servire și asociere a vinului cu mâncarea; Inițiere în arta degustării (tipuri de pahare, mânuirea paharului, degustarea vinului alb, rose, roșu, spumant); Cultivarea viței de vie (metode de creștere, boli, tăiere, cules); Vinificarea în alb, rose, roșu, Champagne, Spumant, Frizante; Vinuri Românești (caracteristicile zonelor viticole, podgorii, plaiuri viticole, crame); “Vinurile Lumii” ( Franța, Italia, Africa de Sud, Spania) și “Vinuri din Lumea Nouă” (Chile, Argentina, SUA, Africa de Sud ș.a).

4 – 6 noiembrie, Program: 12.30 – 17.00

Wine & Gastronomy, zonă dedicată degustărilor de vin realizate sub îndrumarea somelierilor și degustătorilor autorizați. Participanții pot descoperi vinul preferat din 12 – 14 tipuri de vin prezentate într-o sesiune de degustare care durează 45 de minute. Vor avea loc câte șase sesiuni de degustari pe zi realizate în grupe de câte 50 de persoane.

Vinurile de la Festivalul PROVINO sunt promovate prin ritualul degustării și prezentări realizate de profesioniști, ceea ce face ca experiența degustării să fie una memorabilă, iar acestea vor fi servite alături de tapasuri puse la dispoziție de restaurantele partenere.

Iubitorii de vin vor putea degusta: Frâncușa Selecție, Grasa 2005 și Feteasca Albă Demisec de la Cotnari; Fume și Cabernet Sauvignon de la Budureasca; La Cetate Shiraz și Drăgaica Roșie de la Crama Oprișor; Zghihara, Feteasca Regală și Aligote de la Crama Averești, Huși; Castel Stârmina Merlot de la Vinarte, și Trei Hectare Sable Noble Alb, Rose și Roșu de la Murfatlar.

4 – 5 noiembrie, Program 18.00 – 22.00 / 6 noiembrie, Program: 14.00 – 18.00

Serile Art, Wine & Gastronomy (19.00 – 22.00) îi au ca amfitrioni pe frații Adrian & Cătălin Păduraru. Invitații vor asista la show-uri gastronomice susținute de bucătari de renume și se vor putea bucura de creațiile artiștilor ieșeni în compania muzicii și a vinurilor bune. Vor fi realizate degustări cu vinuri special selecționate pentru această ocazie de Cotnari, Bucium și Vinarte, iar Crama Averești lansează “Zghihara”, un vin crescut pe lângă Huși, în unicul ținut care produce acest soi nobil, cunoscut drept a fi cel mai acid vin al neamului românesc. Somelierii, degustătorii și bucatării vor adăuga un plus de savoare fiecărei seri prin asocierea vinurilor cu produse culinare rafinate.

Vineri, 4 noiembrie, gătesc pentru invitați Adrian Lucian Sipoteanu și Cristi Zamfir, bucătari șefi la unul dintre cele mai noi și rafinate restaurante din Iași, „La Castel”, medaliați la concursuri, la secțiunea “Creație” și “Asocierea vinului cu preparatul culinar”.

Sâmbătă, 5 noiembrie, Dan Boerescu, singurul român membru concomitent al confreriilor europene ale vinului și gastronomiei „Ordo Equestris Vini Europae / Cavalerii Vinului” și „Chaine des Rotisseurs”, va realiza un show gastronomic cu vin, iar umorul și carisma sa vor fi principalele ingrediente ale serii.

Duminică, 6 noiembrie, Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai în vogă bucătari cu care se mândrește Bucureștiul culinar, aflat printre cei mai tineri Chefi din țară, va crea un show gastronomic de excepție. Chef-ul școlit în Italia a gătit pentru numeroase personalități din showbiz-ul românesc iar vedete precum Nicholas Cage și Demis Roussos s-au delectat cu preparatele sale.

3 noiembrie, Program: 16.00 – 20.00 / 4 – 5 noiembrie: 10.00 – 22.00; 6 noiembrie: 10.00 – 18.00

Terasa PROVINO (10.00 – 21.00), spațiu dedicat publicului larg și vinurilor de masă, loc de întâlnire și petrecere pentru vizitatorii Festivalului PROVINO.

Wine Shop, zona de unde publicul vizitator va putea achiziționa vinurile prezente în festival, dar și accesorii din industria vinului.

S-ar putea să vă intereseze și:

A început prima ediție a Festivalului Provino Prima zi a Festivalului Provino de la Cluj este destinată exclusiv sectorului HoReCa Programul Festivalului Provino, Cluj Napoca, 15-18 martie 2012 Concurs de vinuri românești la Festivalul Provino de la Cluj

  • ADAR, OSR 2011, Provino, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved