Magali Noël, alături de Jean Gabin, în filmul „Razzia sur la chnouf” (1955)
…sau să ținem post cu Julia Child. Da, ați ghicit, tot de la prietenul nostru Mihai Ovidiu vine și această rețetă excelentă de supă de roșii. A fost publicată în cel de-al doilea volum al cărții de bucate scrisă de Julia Child și Simone Beck, „Mastering the French Cooking”. Și o ultimă precizare: rețeta nu-i chiar de post, dar firește că puteți înlocui supa de pui care apare printre ingrediente cu o zeamă de legume, și atunci canoanele postului ortodox vor fi pe deplin respectate.
Tipic mediteraneană, cu ceapa, roșiile, usturoiul, șofranul și ierburile aromate caracteristice zonei, această supă parfumată poartă numele actriței Magali Noël (născută în Turcia, la Izmir, în 1932 și emigrată în Franța în 1951), protagonistă a multor filme și spectacole de operetă. E mai bună atunci când este pregătită cu roșii culese la apogeul sezonului, dar varianta fierbinte de casă poate fi aromată cu puțină pastă de tomate.
Supa de bază
180 grame praz și ceapă (sau doar ceapă), feliate fin, 3 linguri ulei de măsline,
O cratiță cu fund greu, din inox sau emailată, cu capacitatea de 2,5 litri, prevăzută cu capac, 700 grame roșii proaspete și coapte (nu folosiți decât tomate de culoare roșie), 4 căței mari de usturoi, tocați sau pisați, 0,75 – 1,0 litru lichid: fond light de pui, sau supă din conservă și apă 60 grame orez normal, nefiert 6 fire de pătrunjel, 1 foaie dafin, ¼ linguriță cimbru, 4 semințe de fenicul și, dacă aveți, 4 frunze mari de busuioc proaspăt, toate puse într-o punguliță curată de tifon, O priză mare de filamente de șofran, Sare și piper.
Căliți prazul și ceapa pe foc mic, în uleiul de măsline, până se înmoaie, dar fără să se rumenească. Între timp cojiți roșiile, tăiați-le în jumătăți și scoateți-le semințele, dar păstrați sucul (dați prin sită). Tocați pulpa mai mare și amestecați-o cu prazul și ceapa. Adăugați usturoiul și căliți totul pe foc moderat 3 minute, amestecând. Adăugați apoi sucul de roșii și supa, dați în clocot și presărați orezul. Puneți ierburile aromate și șofranul, asezonați după gust cu sare și piper. Fierbeți supa, cu cratița acoperită parțial, 30 de minute.
Finalizarea supei
Un praf de zahăr (dacă trebuie),
1 linguriță sau mai mult de pastă de tomate, Sare și piper.
Gustați cu atenție pentru a verifica asezonarea, adăugând câte puțin zahăr pentru a scoate în evidență aroma și a contracara aciditatea. Adăugați pasta de tomate dacă mai este necesar să dați culoare și gust supei. Înlăturați buchetul de ierburi aromate.
(*) Se poate prepara din timp până la acest punct.
2 linguri, sau mai mult, de busuioc tocat, proaspăt, hasmațuchi sau pătrunjel
Serviți supa fierbinte sau de la frigider, presărată cu ierburi aromate.
suna chiar bine, dar cred ca merge mai mult vara cu rosii adevarate de sezon…
Aveti un blog la care se poate apela cu incredere.Multumim!
Cu multă plăcere 🙂
Interesanta povestea supei si bineinteles supa in sine; o sa incerc reteta cand vor aparea rosiile cu gust
Chiar este foarte gustoasa am incercat si eu aceasta reteta…si spre surprinderea mea mi-a placut desi nu sunt o adepta a rosiilor 😀