• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Potage Magali, adică supă mediteraneană de roșii cu orez

Apr 17, 2013 costachel Rețete, Rețete de post, Rețete de supe, Supe de roșii 5


Jean Gabin, Magali Noel

Magali Noël, alături de Jean Gabin, în filmul „Razzia sur la chnouf” (1955)

 

…sau să ținem post cu Julia Child. Da, ați ghicit, tot de la prietenul nostru Mihai Ovidiu vine și această rețetă excelentă de supă de roșii. A fost publicată în cel de-al doilea volum al cărții de bucate scrisă de Julia Child și Simone Beck, „Mastering the French Cooking”. Și o ultimă precizare: rețeta nu-i chiar de post, dar firește că puteți înlocui supa de pui care apare printre ingrediente cu o zeamă de legume, și atunci canoanele postului ortodox vor fi pe deplin respectate.

Tipic mediteraneană, cu ceapa, roșiile, usturoiul, șofranul și ierburile aromate caracteristice zonei, această supă parfumată poartă numele actriței Magali Noël (născută în Turcia, la Izmir, în 1932 și emigrată în Franța în 1951), protagonistă a multor filme și spectacole de operetă. E mai bună atunci când este pregătită cu roșii culese la apogeul sezonului, dar varianta fierbinte de casă poate fi aromată cu puțină pastă de tomate.

Supa de bază

180 grame praz și ceapă (sau doar ceapă), feliate fin,
3 linguri ulei de măsline,
O cratiță cu fund greu, din inox sau emailată, cu capacitatea de 2,5 litri, prevăzută cu capac,
700 grame roșii proaspete și coapte (nu folosiți decât tomate de culoare roșie),
4 căței mari de usturoi, tocați sau pisați,
0,75 – 1,0 litru lichid: fond light de pui, sau supă din conservă și apă
60 grame orez normal, nefiert
6 fire de pătrunjel, 1 foaie dafin, ¼ linguriță cimbru, 4 semințe de fenicul și, dacă aveți, 4 frunze mari de busuioc proaspăt, toate puse într-o punguliță curată de tifon,
O priză mare de filamente de șofran,
Sare și piper.

Căliți prazul și ceapa pe foc mic, în uleiul de măsline, până se înmoaie, dar fără să se rumenească. Între timp cojiți roșiile, tăiați-le în jumătăți și scoateți-le semințele, dar păstrați sucul (dați prin sită). Tocați pulpa mai mare și amestecați-o cu prazul și ceapa. Adăugați usturoiul și căliți totul pe foc moderat 3 minute, amestecând. Adăugați apoi sucul de roșii și supa, dați în clocot și presărați orezul. Puneți ierburile aromate și șofranul, asezonați după gust cu sare și piper. Fierbeți supa, cu cratița acoperită parțial, 30 de minute.

Finalizarea supei

Un praf de zahăr (dacă trebuie),
1 linguriță sau mai mult de pastă de tomate,
Sare și piper.

Gustați cu atenție pentru a verifica asezonarea, adăugând câte puțin zahăr pentru a scoate în evidență aroma și a contracara aciditatea. Adăugați pasta de tomate dacă mai este necesar să dați culoare și gust supei. Înlăturați buchetul de ierburi aromate.

(*) Se poate prepara din timp până la acest punct.

2 linguri, sau mai mult, de busuioc tocat, proaspăt, hasmațuchi sau pătrunjel

Serviți supa fierbinte sau de la frigider, presărată cu ierburi aromate.

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă mexicană de roșii Potage Parmentier, adică supă-cremă de cartofi cu praz Supa de roșii PastorelSupa de roșii a lui Păstorel Supă de roșii cu găluște

  • Julia Child, Mihai Ovidiu, orez, post, supa, supa de rosii

5 thoughts on “Potage Magali, adică supă mediteraneană de roșii cu orez”

  1. nouatigaraelectronica 17/04/2013 at 16:42

    suna chiar bine, dar cred ca merge mai mult vara cu rosii adevarate de sezon…

    Reply ↓
  2. Elena 19/04/2013 at 00:36

    Aveti un blog la care se poate apela cu incredere.Multumim!

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/04/2013 at 11:08

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  3. Maria 19/04/2013 at 16:08

    Interesanta povestea supei si bineinteles supa in sine; o sa incerc reteta cand vor aparea rosiile cu gust

    Reply ↓
  4. nouatigaraelectronica 20/04/2013 at 10:21

    Chiar este foarte gustoasa am incercat si eu aceasta reteta…si spre surprinderea mea mi-a placut desi nu sunt o adepta a rosiilor 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved