Am primit, de la domnul Marian Rădulescu, încă o variantă excelentă de supă de roșii. De fapt greșesc, sunt două, pentru că una e supa fără ciolan și cu totul altceva cea cu. Oricum, roșiile și găluștele sunt prezente indiferent de situație, rezultatul e foarte gustos, așa că n-are rost să vă mai țin de vorbă, îi dau cuvântul (și imaginea!) domnului Rădulescu.
Cel mai mult acum vara mănânc supe și ciorbe din legume. Supa de roșii cu găluști ocupă primul loc.
Iau circa 2 kile de roșii, cât mai coapte, și le pun la opărit în apa cu sare. După ce le răcesc și le curăț le dau pe răzătoare (sau prin sită).
În același timp pun la călit o ceapă, chiar două, tocate cât mai mărunt, un morcov balșoi și o țelină destul de mare, date prin răzătoarea mică. Când ceapa sticlește, torn sucul de roșii.
Anul acesta am făcut o mică modificare. Mi-a rămas osul de la butul de jambon, pe care l-au curățat copiii de mai să moara vrabia de foame. Cu toate că nu voiam, am cedat rugăminții lor și am făcut bine.
După ce sucul de roșii a scăzut (după câte vedeți, partea asta am preparat-o în dubleta) am potrivit de sare și mirodenii (pătrunjel, mărar, piper și coriandru măcinate), am turnat peste supa din oala în care am fiert osul (scos și ros de mine, ceea ce a mai rămas) și, când a început să clocotească, am turnat găluștele. Ca acestea sa devina pufoase, am turnat circa 50 ml de apa rece, am lăsat să fiarbă găluștele și gata… am scăpat de căldura din bucătărie.
Găluștele le-am făcut din 2 ouă, sare, piper după gust și griș până a devenit o pastă consistentă. Le-am turnat în supă după ce mai întâi am dat focul mic și supa nu mai clocotea puternic. Le-am format cu lingurița, luând ceva mai mult de o jumătate de linguriță.
sa stiti ca bunica mea, care nu prea stia ce-i grisul decat ca hrana pentru copii, facea cu zdrente de taitei… erau grozave si acestea… apoi mai spuneam ca o carte de bucate, o reteta, nu-i decat un ghid. prin inovatiile aduse fiecarei retete se simte marele talent al bucatarului…
De acord cu Aphextwinz, nici eu nu cred ca mai este necesara oparirea si decojirea rosiilor. Poza nu se ridica la nivelul retetei, din pacate (cam “inspumata” si fara “culoare”, poate cu ceva frunze de busuioc, patrunjel..), asta pentru perfectionisti!
Anul acesta este anul rosiilor, asa ca mai merge un plus de retete pe tema lor!! Poate gazpacho redivivus, rosii uscate la borcan cu ulei pentru iarna, rosii cu alte legume si brinza coapte in vase de lut, si altele …
Multumesc antevorbitorilor, ca tot nu stiam ce supa sa tricotez in we. Vin din vacanta si am o lene sa pornesc motoarele, ca toata energia o dau la slujba. Deci supa de rosii cu galuste musai!
Din tinerete o fac doar cu galuste de faina-rupte mici-(nu de gris) si pun obligatoriu leustean!Incearca macar o data!
S-a notat! 🙂
Merge sa dati rosiile pe razatoare fara a fi oparite si curatate, coaja ramane in spatele razatorii si evitati o etapa 🙂
Altfel e super. Eu mai fac si galusti din amestec de gris cu faina, crocobrontozaur, sunt bune si asa.
sa stiti ca bunica mea, care nu prea stia ce-i grisul decat ca hrana pentru copii, facea cu zdrente de taitei… erau grozave si acestea… apoi mai spuneam ca o carte de bucate, o reteta, nu-i decat un ghid. prin inovatiile aduse fiecarei retete se simte marele talent al bucatarului…
De acord cu Aphextwinz, nici eu nu cred ca mai este necesara oparirea si decojirea rosiilor. Poza nu se ridica la nivelul retetei, din pacate (cam “inspumata” si fara “culoare”, poate cu ceva frunze de busuioc, patrunjel..), asta pentru perfectionisti!
Anul acesta este anul rosiilor, asa ca mai merge un plus de retete pe tema lor!! Poate gazpacho redivivus, rosii uscate la borcan cu ulei pentru iarna, rosii cu alte legume si brinza coapte in vase de lut, si altele …
Gazpacho l-am dat deja aici (inclusiv in versiune de sorbet!), cat despre restul, am băgat la cap.
Multumesc antevorbitorilor, ca tot nu stiam ce supa sa tricotez in we. Vin din vacanta si am o lene sa pornesc motoarele, ca toata energia o dau la slujba. Deci supa de rosii cu galuste musai!
Excelentă supa, găluştele nu mi-au ieşit, dar nici n-avea nevoie, este foarte bună fără.