• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcințele cu gutui

Nov 11, 2010 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de plăcinte, Rețete lacto-vegetariene 3


Tare simpatice și foarte ușor de făcut, plăcintele astea cu gutui vor fi numai bune și ca desert propriu-zis, dar și ca un pretext de invitat prietenii la o cafea, un lichior sau, de ce nu, la un pahar de vin (dulce!). Și cum gutuile se găsesc acum din belșug pe tarabe și rafturi, m-am gândit că-i un moment numai bun ca să vă dau ideea de mai la vale.

600 g gutui,
1 baton de vanilie,
1 vârf de linguriță de scorțișoară,
200 g zahăr pudră,
1 lămâie,
400 g aluat franțuzesc (cel congelat din comerț e foarte bun, dar dacă vreți sa-l faceți în casă…),
puțină făină,
10 g unt,
1 ou (facultativ).

Curățați gutuile, tăiați-le sferturi, dați jos sâmburii și puneți-le la fiert în 2 l de apă, împreună cu lămâia tăiată sferturi (ca să nu se înroșească la fiert). După vreo 30 de minute ar trebui să fie fragede, așa că puneți-le într-o strecurătoare (eliminați lămâia, firește!), unde trebuie să stea și să se scurgă bine până se răcesc.

Transformați-le apoi în pastă (cu furculița, la mixer, prin pasare, dumneavoastră știți cum) și puneți-le într-o cratiță cu fundul gros, împreună cu zaharul pudră, scorțișoara și semințele din batonul de vanilie.

Fierbeți apoi pasta asta, la foc foarte mic, amestecând tot timpul (nu trebuie nici să se lipească, nici să se caramelizeze), până când obțineți un piure compact (cam 20 de minute). Lăsați umplutura să se răcească.

Dați drumul cuptorului, să se încălzească la un foc mijlociu spre tare (210ºC).

Întindeți aluatul pe o planșetă presărată cu puțina făină, până la o grosime de aproximativ 3 mm, și decupați din foaia obținută forme rotunde (sau ovale, sau…). Pe fiecare disc puneți una-două linguri de umplutură, ungeți marginile cu apă, să se lipească bine, pliați și apăsați marginile cu dinții unei furculițe (lipitura e mai bună, bașca arată plăcinta mai frumos).

Puneți-le în tava, ungeți-le (sau nu) cu ou și coaceți plăcințelele noastre până se rumenesc frumos (cam 20 de minute). Când le scoateți, le puteți presăra, dacă vreți, cu zahăr.

Vinul? Păi mă gândesc acum la o Tămâioasă Românească, proaspătă, vioaie și nu prea dulce. Pe cea de la Cotnari n-am mai gustat-o demult, așa că nu știu dacă mai îndeplinește cerințele de mai sus, dar cea de la Știrbey sigur da.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Placintele cu urda si spanacPlăcințele cu urdă și spanac Plăcințele cu mere și scorțișoară Bavarez cu alune Mămăliga dulce, sau deserturi pe bază de mălai

  • desert, dulce, gutui, placinta, vanilie

3 thoughts on “Plăcințele cu gutui”

  1. traian 11/11/2010 at 18:00

    Da’ de Busuioaca de la Basilescu ce parere ai maestre?

    Reply ↓
    1. Costachel 12/11/2010 at 08:18

      @ traian: Pai mi-am exprimat-o deja aici, dupa degustarea la care, daca nu ma-nseala memoria, ai fost si matale 🙂 Si da, sigur c-o sa mearga…
      @ pansy: de asta am si dat reteta, ca mi s-a parut o idee tare buna. Si simpla, pe deasupra.

      Reply ↓
  2. pansy 12/11/2010 at 02:52

    n-am folosit niciodata gutuile la placinta,dar iata un prilej bun !

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved