Excelentă rețetă de pește prăjit ne-a trimis azi ovidiucro. Și e chiar deosebită, atât din pricina aluatului prin care este tăvălit inițial peștele (un batter, cum ar spune ango-saxofonii), ceea ce-l face să nu mai fie un banal pané, dar și datorită sosului excelent (un fel de skordalya grecească, cu cartofi, nu cu pâine, și fără nuci, spre deosebire de scordoleaua noastră). Și salivez în clipa asta atât de tare, încât mă opresc aici și-i dau cuvântul.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
4 fileuri de pește alb (fără piele), 50 g făină amestecată cu 1 vârf de cuțit de praf de copt, 1 ou, 125 ml bere, 80 ml ulei, 50 g pesmet.
Pentru sos:
2 cartofi mari albi copți, curățați de coajă, 4 căței de usturoi (pisați), 1 lingură oțet, sare, piper, 80 ml ulei de măsline.
Mod de preparare:
Fileurile se zvântă cu un șervețel absorbant. Se cern într-un castron făina și praful de copt, se amestecă bine și se incorporează – puțin cate puțin – oul bătut cu bere. Se amestecă ușor, până ce s-a absorbit tot lichidul și se obține un aluat neted. Se încinge uleiul într-o tigaie, se dau fileurile de pește întâi prin aluat, pe urmă prin pesmet și se prăjesc, câte două minute pe fiecare parte, până ce se rumenesc frumos. Se scot din tigaie, se lasă să se scurgă (pe hârtie absorbantă) și se țin la cald.
Se prepara sosul: cartofii se sfarmă, se adaugă usturoiul, oțetul, se amesteca bine, se sărează și se piperează Se incorporează și uleiul, amestecând într-una, până ce amestecul se îngroașă și se înmoaie, devenind pufos (circa 5 minute). Sosul astfel preparat se servește cu peștele cald, alături cu un gogoșar murat umplut cu varza, dar e doar o sugestie, merge ce vă place.
Păi mie, de pildă, mi-ar place un pahar de Aligoté. Sau mai multe.