O gustărică tare interesantă, ce vine dinspre partea tapas-urilor spaniole, cam asta aș putea spune, foarte pe scurt, despre aceste ouă tari, dar și picante. Se fac tare simplu și aș fi gata să pun pariu că musafirii dumneavoastră nu-și vor da seama cum le-ați făcut, atât de complex e gustul. Cât despre utilizarea lor, sigur că menirea lor principală în viață e să ajute mai bine vinul (alb!) să alunece pe gât, dar sigur că pot fi și strecurate printre aperitivele unei mese mai îmbelșugate. Alegerea finală numai și numai de dumneavoastră depinde.
2 căței de usturoi, pisați, 2 lingurițe de ghimbir proaspăt, curățat și dat pe răzătoarea fină, 1 ceapă, tocată mărunt, 1 linguriță de chimen, pisat, 1 linguriță de boabe de coriandru, râșnite, 1 linguriță de curcuma, praf, 1 lingură de ardei iute roșu, curățat de semințe și vinișoare, tocat mărunt, 400 ml lapte de cocos (1 conservă), 2 linguri de ulei de măsline, 8 ouă tari, curățate,
frunzulițe de pătrunjel sau coriandru, pentru decor.
Încălziți uleiul, la foc moderat, într-o tigaie încăpătoare, căliți mai întâi usturoiul, ghimbirul și ceapa (până când aceasta din urmă devine translucidă). Adăugați restul condimentelor, sotați încă două minute, amestecând mereu, stingeți focul și lăsați compoziția să se răcească.
Puneți-o în vasul robotului, împreună cu laptele de cocos, și mixați până când totul se omogenizează bine. Puneți sosul obținut înapoi în tigaie, dați-l în fiert, adăugați ouăle, micșorați focul și fierbeți, la foc mic, timp de vreo jumătate de oră.
Lăsați ouăle să se răcească (în caz că nu vă plac calde), tăiați-le în două și serviți-le decorate cu pătrunjel, iar în pahare turnați ce vin alb doriți, cu precizarea că parcă un Sauvignon Blanc s-ar potrivi mai bine la aceste ouă tari picante.