• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Noile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet

Apr 22, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 1


Vinuri Crama Atelier

Promiteam, când vă povesteam despre lansarea noilor vinuri ale Cramei Atelier, că voi reveni pe îndelete asupra vinurilor. Pentru că știam încă de pe-atunci că avea să urmeze o conversație mai tihnită cu dumnealor. Mai pe românește, vineri seara, în foarte plăcuta ambianță a Restaurantului Ralet, am putut să mă reîntâlnesc cu vinurile meșterite de Răzvan Macici. Printre participanți, specialiști de marcă (Valeriu V. Cotea, Gh. Crăciunescu, Gabriel Stoica, Traian Petrea), simpli iubitori entuziaști de vin (de-alde mine), dar mai ales, și câtuși de puțin în ultimul rând, doamna Macici (special guest star!). Și, dacă vă mai spun că Irinel Macici a fost cea care ne-a prezentat vinurile, e deja clar că a fost un eveniment deosebit, da?

Leat 6500 Sauvignon Blanc 2012

Un Sauvignon Blanc obținut din Gros Sauvignon, deci cumva atipic raportat la cele cu care suntem obișnuiți. Dacă vă place tipul de Sauvignon expansiv și mai aromat, s-ar putea să fiți un pic dezamăgiți. Dacă însă vreți să descoperiți, pur și simplu, un vin mai mult decât interesant, atunci întâlnirea cu el o să vă bucure. Olfactiv, e mai puțin impetuos decât, probabil, v-ați aștepta, dar aromele de soc, ardei gras și fructe albe sunt bine subliniate de condimentele specifice lemnului. Gustul e delicat, rotund și proaspăt, datorită unei acidități bune pentru Murfatlar, iar la aromele din nas se adaugă și ceva citrice. Care citrice se păstrează și în postgustul plăcut și destul de lung. N-are „ducă-s-ar pe gât”, e mai curând un vin de savurat la masă. Puiul, dimpreună cu peștele, de-abia-l așteaptă!

Leat 6500 Chardonnay 2011

Din nou un vin oarecum atipic, dar sunt ferm convins că aceia dintre dumneavoastră care nu-s fani Chardonnay îl vor aprecia pe acesta în mod deosebit. Aroma care ne întâmpină e cea de alune de pădure rumenite, însoțită mai apoi și de fructele caracteristice. Vinul e crocant (dar asta nu înseamnă că lipsesc notele untoase), proaspăt și răcoritor. E, după gustul meu, un tare bun exemplu de folosire optimă a baricului în cazul acestui soi. Și de-abia aștept să-l mărit la vară cu niște pui la grătar sau ceva asemănător.

Vinuri Crama Atelier

Arezan Fetească Neagra rosé 2012

N-au mai fost discuții în contradictoriu când a poposit în pahare acest excelent rosé. Toată lumea a apreciat culoarea excelentă, aroma frumoasă și învăluitoare (zmeură, prune și cireșe negre), prospețimea, vioiciunea și ușoara notă finală discret amăruie (aceleași cireșe negre). Un candidat foarte serios la unul din primele locuri într-un clasament al celor mai bune vinuri rosé ale anului. Și, slavă Domnului!, competiția e acerbă!

Sable Noble roșu 2011

Cupaj de 50% Fetească Neagră, 30% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Un măritiș dominat de eleganța și finețea Feteștii, prunele ușor afumate și cireșele negre tăindu-și partea leului. Vinul e rotund, catifelat, iar taninii sunt dulci și cât se poate de rezonabili. Mai ales dacă v-ați plictisit de roșiile agresive (cu sau fără motiv), cu siguranță veți iubi acest vin. Oricum, a întrunit sufragiile tuturor celor prezenți, cu un plus de entuziasm din partea iubitorilor de Fetească Neagră.

Amprenta Muscat Ottonel 2012

O mică surpriză, pentru că în pahare ar fi trebuit să poposească varianta 2011. Așa că, într-o premieră absolut planetară, vă anunț că acest vin e un demn urmaș al fratelui mai mare (unul dintre foarte puținele albe dulci care m-au convins în ultima vreme). Aroma specifică, cu ușoare tușe de miere, deschide calea unui vin echilibrat, în care zahărul e bine balansat de aciditate (asta ca să nu credeți că e vorba de vreun „sirop”). Un vin perfect pentru deserturile cu fructe și frișcă, dacă ar fi să-l măritați musai cu ceva. Dar să știți că merge un pahar și numai de plăcere (mai ales dacă vinul e bine răcit).

Degustare Restaurant Ralet

O nerăbdare și-un regret

Nerăbdarea cred c-ați intuit-o deja din prezentările de mai sus: da, de-abia aștept să văd cum va fi Feteasca Neagră neagră (ca să zic așa) și singurică. Dar mai am de așteptat până la toamnă… Cât despre regret (că doar perfecțiunea nu există niciodată), îmi pare rău că nu m-am reîntâlnit vineri seara cu excelentul lor Pinot Gris. Dar n-au intrat zilele în sac…

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinuri Crama AtelierPe scurt, despre noile vinuri ale Cramei Atelier Vinuri HoReCa VinarteÎn avanpremieră, noile vinuri din gama Horeca de la Vinarte Dan Bundur FatumIeșenii s-au convins: bune vinuri mai face Răzvan Macici la M1 Crama Atelier Murfatlar Sable Noble Cupaj Alb 2011Sable Noble cupaj alb, 2011, M1 Crama Atelier Murfatlar

  • Arezan, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Crama Atelier, Feteasca Neagra, Leat 6500, Merlot, Murfatlar, Muscat Ottonel, Razvan Macici, Rosé, Sable Noble, Sauvignon Blanc, vin

1 thoughts on “Noile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet”

  1. nouatigaraelectronica 22/04/2013 at 11:53

    Un vin bun merge intotdeauna 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved