Aseară, la magazinul Good Point, a avut loc una dintre cele mai reușite degustări la care am participat în ultima vreme. Iar meritul principal aparține, firește, vinurilor prezentate. Ca să nu mă repet în text, vă spun de pe-acuma că vi le recomand călduros pe fiecare dintre ele: merită din plin. Și, cu precizarea că prezentările au fost făcute de gazda noastră, Răzvan Avram, de Dan Bundur, managerul Diviziei Premium Murfatlar și, deloc în ultimul rând, de Irinel Macici, promotion manager (în fotografia de sus, de la stânga la dreapta), e timpul să dăm drumul la narațiune (adică la prezentarea vinurilor). Că doar pentru asta, presupun, ați ajuns pe pagina de față.
Sable Noble, cupaj alb, 2011
Despre acest vin (un cupaj de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris și Riesling Italian) v-am povestit mai multe aici și n-ar avea rost să mă repet. Dar trebuie să vă spun că a evoluat în bine, e mai rotund, mai catifelat și mai elegant. Postgustul, extrem de plăcut, e parcă și mai lung. În plus, mi-a făcut un dor de vară, ceva de nedescris!
Arezan Fetească Regală & Fetească Albă 2011
Acest asamblaj realizat în proporții egale mi s-a părut o sinteză foarte reușită. Prospețimea și vioiciunea Regalei sunt bine temperate de eleganța și rafinamentul Albei. Singurul reproș pe care, eventual, l-aș putea face, e acela că Feteasca Regală domină totuși ansamblul, fiind clar mai puternică decât venerabila ei soră. Dar, după cum știți, sunt un mare iubitor de Fetească Albă, așa că puteți lua spusele mele și ca pe o mică frustrare. Pe de altă parte, sunt ferm convins că orice iubitor de Regală se va îndrăgosti fulgerător (și iremediabil) de acest cupaj.
Leat 6500 Pinot Gris 2011
De vreo 15 ani, cred, plâng într-una că nu mai găsesc un Pinot Gris făcut în România care să-și merite numele. Ei bine, căutările mele au luat sfârșit aseară. Un miros elegant, cu „de toate” (dar să nu vă-nchipuiți o orchestră simfonică, e mai curând una de cameră). Și mineral, și floral, și fructe, ba chiar și câteva hidrocarburi rătăcite pe-acolo. Totul însă elegant și reținut, nimic exploziv sau, și mai grav, strident. „Un Pinot Gris școală”, a spus despre el dl. ing. Crăciunescu. Iar eu nu pot decât să-l aprob, vinul are o tipicitate absolut deosebită. Și mai e și tare bun, pe deasupra. Trebuie musai încercat, atât de iubitorii soiului, cât și de cei care ar vrea să guste un Pinot Gris pentru prima oară.
Uluitor! Exact așa aș spune dacă m-ar întreba cineva cum aș putea descrie, într-un singur cuvânt, acest roze de excepție. Să mă ierte podgorenii români care, anul acesta, au oferit multe roze-uri foarte reușite (mulțumesc frumos!), dar Fatum-ul ăsta e peste toate. Au fost îmbuteliate doar 892 de sticle (magnum), au mai rămas vreo 400, iar trei dintre ele s-au băut (pardon, degustat) aseară. Un vin de autor, cu totul deosebit. E în același timp impetuos și elegant, expansiv și reținut, vesel și melancolic. Culmea e că, în aceste condiții, rămâne cât se poate de rotund și elegant. Iar postgustul interminabil e chiar greu de descris în cuvinte.
A fost o încununare perfectă a unei degustări cât se poate de reușite.
In afara de faptul ca au un vin bun, cei de la Murfatlar au si o super echipa de PR si Marketing. Felicitari! Multumim ca ne aratati ca si-n Romania se poate!
are are vinuri bune murfatlar in special 2012 a fost un excelent
Stiti ca sunteti sadic? Mai ales la ceas de seara la amatorii de roze seci? Rusinica 😀
Nu recunosc nimic! Vinovat e Răzvan Macici, el a făcut Fatum-ul 🙂
In afara de faptul ca au un vin bun, cei de la Murfatlar au si o super echipa de PR si Marketing. Felicitari! Multumim ca ne aratati ca si-n Romania se poate!