Săptămâna trecută a avut loc la Constanța, în restaurantul Crazy, cea de-a doua lansare din istoria încă foarte tinerei Crame Atelier din Murfatlar.
„Crama Atelier, care-și prezintă în seara aceasta vinurile celui de-al doilea an de recoltă, este deja o certitudine. Ceea ce a pornit în anul 2011 ca un proiect frumos și ambițios este astăzi o cramă funcțională, în care o echipă de oameni pasionați lucrează împreună la crearea unor vinuri bune. Vinurile din colecția Cramei Atelier se doresc a fi cea mai bună expresie calitativă a solului și a locului. Sunt vinuri de Murfatlar în care ne dorim să regăsiți nisipurile mării, soarele care încălzește colinele domoale, precum și caracterul unic de mineralitate născut din soiurile calcaroase ale podgoriei” a spus Răzvan Macici în mesajul său, citit de Irinel Macici, către cei prezenți la eveniment.
N-am să insist aici foarte mult asupra vinurilor, dintr-un motiv foarte simplu: la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc, la Restaurantul Ralet din Iași, o degustare propriu-zisă, la care voi putea să le analizez ceva mai bine. Dar nu pot să nu vi le prezint acum pe scurt, că doar de asta presupun că ați ajuns pe această pagină!
Așadar, mai întâi ne-a fost turnat în pahare roze-ul Arezan Fetească Neagră,cu o aromă proaspătă și rotundă de fructe negre și roșii, un gust vioi, subliniat de o ușoară amărală (cireșe negre) foarte plăcută, și care mi-a mărit la maximum nerăbdarea de a vedea cum va ieși Feteasca Neagră stricto sensu (dar asta se va întâmpla la toamnă, după cum ne-a informat „Sf. Petru” Ionuț Rădulescu). A urmat Sauvignon-ul Blanc 2012, Leat 6500, cumva atipic, excelent sprijinit de lemn, și olfactiv, și gustativ. Chardonnay-ul 2012 Leat 6500 e și el un pic ieșit din tipare (iarăși, excelentă baricarea), e crocant, răcoritor și îi va cuceri cu siguranță și pe cei cărora nu le place acest soi. Fatum-ul rozé (decorat de designerul Carla Szabo) e poate mai puțin spectaculos față de cel de anul trecut, dar tot rămâne în topul rozé-urilor românești. Și, deloc în ultimul rând, „superdobrogeanul” (aluzie la „supertuscane”, pentru cei care nu s-au prins) Sable Noble roșu. Un excelent cupaj de Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon care, iarăși, îmi sporește nerăbdarea de a vedea (și gusta) întreaga gamă de vinuri roșii ce vor ieși din Crama Atelier.
Mă opresc, deocamdată, aici cu prezentarea vinurilor. Nu înainte însă de a-i mulțumi lui Dan Bundur pentru invitație și de a-i anunța pe cei interesați că pot găsi mai multe poze de la eveniment pe pagina de facebook.