Britanicul Ian Hutcheon a găsit o metodă originală de a îmbina cele două mari pasiuni ale sale: astronomia și vinificația. El a creat în Chile, acolo unde s-a stabilit de câțiva ani, primul „vin cu meteorit”.
Hutcheon oferea deja vizitatorilor sosiți la Centro Astronomica Tagua Tagua (pe care îl conduce) vin provenit din propria sa cramă, Tremonte. A vrut însă să meargă mai departe, astfel încât iubitorii astronomiei să poată experimenta un contact direct cu „particulele sistemului solar”.
„Nu doream să schimb gustul vinului, voiam doar să găsesc o metodă fizică și simbolică de a uni astronomia și oenologia”, a declarat el pentru AFP.
Iar ideea s-a concretizat atunci când un prieten i-a oferit un fragment de meteorit, descoperit în deșertul Atacama, meteorit care „s-a format în același timp cu sistemul solar, a stat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a căzut pe Pământ”, spune Hutcheon.
A ales atunci un vin din crama sa (un Cabernet Sauvignon din 2010) și a introdus meteoritul în vinul din baric, lăsându-l acolo timp de 12 luni, pe întreaga perioadă a matură.
„Ne-am dat seama că, pe lângă faptul că s-a schimbat puțin culoarea, s-a modificat discret și savoarea vinului. A fost o surpriză cât se poate de agreabilă”, povestește Hutcheon.
Au fost produse 15.000 de sticle de Meteorito, iar prețul nu este câtuși de puțin astronomic: în jur de 11 dolari.