O mică cantitate de whisky va fi produsă la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI), pe baza unor ingrediente provenind de la distileria Ardberg de pe insula scoțiană Islay, în cadrul unui experiment științific care studiază efectele avute de lipsa gravitației asupra procesului de maturare.
Compuși extrași din malțul nematurat și particule de lemn de stejar afumat au fost trimise pe SSI prin intermediul unui vehicul spațial de tip cargo, fără echipaj uman la bord, lansat în octombrie 2011, informează bbc.co.uk, preluat de Mediafax.
Oamenii de știință vor să înțeleagă felul în care acestea interacționează pe orbita terestră, unde forța de gravitație este aproape nulă.
Potrivit reprezentanților firmei NanoRacks LLC, compania americană care sprijină acest proiect, înțelegerea felului în care gravitația influențează procesul de maturare va stimula multe industrii, inclusiv pe cea a producătorilor de whisky, încurajându-le să conceapă noi produse în viitor.
Experimentul din spațiu, prezentat la Edinbugh International Science Centre, va dura cel puțin doi ani.
Moleculele trimise în spațiu provin de la două tipuri de substanțe din clasa terpenelor – substanțe adeseori cu miros și gust aromat. Este pentru prima oară când oamenii studiază interacțiunea terpenelor cu alte molecule în condiții de imponderabilitate.
Oamenii de știință vor măsura interacțiunea dintre aceleași tipuri de molecule și în condiții gravitaționale obișnuite, pe Terra, pentru a compara apoi rezultatele.
stire peste 3-4 ani: “dupa ce a trecut pe langa statia spatiala internationala, un OZN a fost vazut plutind in deriva pe trei căi lactee”