Care este tipul de dop cel mai indicat pentru o sticlă de vin? Dezbaterile pe această temă nu sunt, în niciun caz, de dată recentă. De mai multă vreme comunitatea vinului (producători și consumatori deopotrivă) are păreri împărțite asupra acestui subiect.
Iată însă că, pentru prima oară, discuția va căpăta o turnură științifică. Cercetătorii de la University of California, Davis, au anunțat că vor testa efectele diferitelor tipuri de dopuri asupra vinului. Ca „subiecți” vor fi folosite 600 de sticle de Sauvignon Blanc, iar studiul va fi finalizat în vara lui 2013. Vom ști atunci mai exact care sunt modificările de culoare, gust, aromă, oxidare etc. În cazul fiecărui tip de dop în parte.
Chimistul Andrew Waterhouse, profesor în cadrul departamentului de viticultură și oenologie, a explicat pe site-ul Universității care sunt obiectivele urmărite:
Toate dopurile actuale sunt realizate cu ajutorul unor practici sustenabile și nu am văzut până acum date care să ateste o diferență semnificativă între ele. Scopul nostru este să determinăm cu mai multă exactitate dacă amatorii de vin pot detecta diferențe între două sticle din același vin care să poată fi atribuite exclusiv dopului. Este vorba în primul rând de cantitatea de oxigen care intră în contact cu vinul”
Cele trei tipuri de dopuri care vor fi folosite sunt cele de plută naturală, de plută sintetică și screw-cap (cu înfiletare). Fiecare dop de plută a fost deja scanat cu un computer tomograf, cele 600 de sticle sunt stocate într-o pivniță cu temperatură controlată (20ºC), iar schimbările de culoare vor fi analizate, la fiecare 3 luni, cu ajutorul unui spectrofotometru.