• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Metaph. Adică Aligoté-ul de retail de la Casa Olteanu

May 25, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 3


Aligote Metaph Casa Olteanu

Dacă echipa de la Casa Olteanu este cunoscută îndeobște pentru vinurile Gramma (Aligoté, Fetească Regală și Cuvée Vișan), iată că, relativ recent, producătorul ieșean a decis să-și diversifice producția, oferind amatorilor de vin și alte game. Așa au apărut, pe de o parte, cupajele Epic, Liric și Dramatic (tot sub sigla Gramma) și, pe de altă parte, Hom, Synon și Metaph, adică „treimea” destinată retail-ului, realizată special pentru Mega Image.

Metaph este Aligoté-ul, adicătelea, cum ar veni, fratele mai mic al deja celebrului Aligoté de Gramma (și este, desigur, mai ieftin, costă în jur de 30 de lei). Însă, surprinzător (sau nu!) e demisec. Ceea ce, pentru „puriștii” soiului, printre care, de obicei, mă număr și eu, sună un pic a blasfemie. Dar să știți că restul de zahăr chiar nu-i deranjant, vinul are suficientă prospețime, pentru că aciditatea zdravănă compensează din plin micul rest de zahăr.

Vizual e galben-pai, cu ușoare inflexiuni verzui, iar olfactiv e fix așa cum te-ai putea aștepta: destul de discret și reținut, vegetal și un pic ierbos. Gustul vine bine în prelungire, apar și ceva fructe verzi (mere, corcodușe), dar și o discretă nuanță citrică. Postgustul e destul de lung, citricele luându-și, în fine, revanșa. Și, deloc în ultimul rând, trebuie spus că alcoolul e unul „uman” (adică 12,5% vol. alc.)

Cu cel mărităm însă pe numitul Metaph? Păi cu pește, desigur (inclusiv derivatele crustacee), dar și cu carne de pui, ori cu niscaiva plăcinte sărate. Un singur lucru trebuie să precizez: dacă-i vorba de vreo saramurică bine condimentată, sau de vreun pește prăjit cu mult mujdei, atunci orientați-vă spre un Aligoté sec (de pildă spre deja pomenitul frate mai mare de la Gramma). Dar în rest nu-s probleme. Și chiar mă aștept ca destui dintre cei cărora nu le place Aligoté-ul sec (că am mai văzut și de-ăștia) să fie cuceriți de micul rest de zahăr și să devină astfel mai ușor de adus pe calea cea bună.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași Synon Fetească Regală Casa Olteanu Mega ImageFetească Regală, Casa Olteanu, Mega Image. Într-un cuvânt, Synon Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu Casa Olteanu – minunea din Dealul Vişanilor

  • Aligote, Casa Olteanu, Gramma

3 thoughts on “Metaph. Adică Aligoté-ul de retail de la Casa Olteanu”

  1. aphextwinz 26/05/2013 at 07:32

    Nu comentez de obicei la cele citite in domeniu, nici acum, fireste, doar voiam sa va spun ca atunci cand am citit asa, dintr-o izbucnire de pleoape titlul, ghiciti la ce m-am gandit … Metaph (zic iui, Doamne feri, despre ce a inceput sa scrie don Costachel?).

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/05/2013 at 09:36

      De-ale brenduirii, ce să-i facem…. 🙂

      Reply ↓
  2. Stefan RADOVEANU 26/05/2013 at 17:05

    Incercati viitorul produselor de GRAMMA, Ceaslaua si Albul de alb !!!
    Va iesi din toamna anului 2013, un Rosé extra ordinar din Feteasca neagra si multe altele in pregatire !!!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved