Cred că v-am mai povestit la un moment dat (și dacă nu, aflați acum) că excelentul Cuvée Vișan de la Gramma-Casa Olteanu a apărut anul trecut cumva forțat, datorită cam nefericitului an viticol 2010. Dar nu pot decât să mă bucur că tânăra și promițătoarea cramă ieșeană a decis să-l păstreze în portofoliu. Pentru că versiunea 2011 nu face decât să confirme: avem de-a face cu un cupaj (lato sensu!) foarte bun, cu siguranță unul dintre cele mai reușite pe care ni le oferă, la această oră, producătorii autohtoni.
De pe etichetă aflăm că este vorba despre un vin obținut din Fetească Albă, Fetească Regală și Aligoté (dar permiteți-mi să bănui și o ușoară undă de Muscat). Culoarea e strălucitoare, galben-verzuie. Aromele sunt predominant florale și vegetale, iar în gust se simte atât o vioiciune de Regală, cât și o determinare de Aligoté, bine ținute, totuși, în frâu de eleganța și rafinamentul Feteștii Albe. Alcoolul (14%) este integrat perfect, mai ales la temperaturi scăzute (7-8ºC). Și, spre deosebire de versiunea 2010, care anul trecut, pe vremea asta, mai avea nevoie de un pic de rotunjime (ce înseamnă experiența!), Cuvée Vișan 2011 este deja aproape perfect rotund (1-2 luni suplimentare în sticlă n-ar strica, totuși) și chiar cumva mătăsos. Cât despre postgust, este lung și cu o puternică notă de „ducă-s-ar pe gât”, care face acest vin unul cât se poate de „sfătos”. Adică foarte potrivit discuțiilor prietenești la ceas de seară.
Altminteri, gastronomicește vorbind, eleganța și discreta onctuozitate îl fac foarte nimerit pentru niște aperitive ușoare și rafinate (tare l-aș încerca la un paté de ficăței de pui!), dar cred că ar face deplină cinste unor ciuperci cu smântână și s-ar simți minunat lângă niște plăcinte cu poale-n brâu. Și vă rog să nu mă acuzați de șovinism culinar: în fond, e un cupaj ce vine de pe dealurile ieșene, e firesc să se simtă bine în compania unor mâncăruri moldovenești!