• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu

Jul 01, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Cuvee Visan 2011

Cred că v-am mai povestit la un moment dat (și dacă nu, aflați acum) că excelentul Cuvée Vișan de la Gramma-Casa Olteanu a apărut anul trecut cumva forțat, datorită cam nefericitului an viticol 2010. Dar nu pot decât să mă bucur că tânăra și promițătoarea cramă ieșeană a decis să-l păstreze în portofoliu. Pentru că versiunea 2011 nu face decât să confirme: avem de-a face cu un cupaj (lato sensu!) foarte bun, cu siguranță unul dintre cele mai reușite pe care ni le oferă, la această oră, producătorii autohtoni.

De pe etichetă aflăm că este vorba despre un vin obținut din Fetească Albă, Fetească Regală și Aligoté (dar permiteți-mi să bănui și o ușoară undă de Muscat). Culoarea e strălucitoare, galben-verzuie. Aromele sunt predominant florale și vegetale, iar în gust se simte atât o vioiciune de Regală, cât și o determinare de Aligoté, bine ținute, totuși, în frâu de eleganța și rafinamentul Feteștii Albe. Alcoolul (14%) este integrat perfect, mai ales la temperaturi scăzute (7-8ºC). Și, spre deosebire de versiunea 2010, care anul trecut, pe vremea asta, mai avea nevoie de un pic de rotunjime (ce înseamnă experiența!), Cuvée Vișan 2011 este deja aproape perfect rotund (1-2 luni suplimentare în sticlă n-ar strica, totuși) și chiar cumva mătăsos. Cât despre postgust, este lung și cu o puternică notă de „ducă-s-ar pe gât”, care face acest vin unul cât se poate de „sfătos”. Adică foarte potrivit discuțiilor prietenești la ceas de seară.

Altminteri, gastronomicește vorbind, eleganța și discreta onctuozitate îl fac foarte nimerit pentru niște aperitive ușoare și rafinate (tare l-aș încerca la un paté de ficăței de pui!), dar cred că ar face deplină cinste unor ciuperci cu smântână și s-ar simți minunat lângă niște plăcinte cu poale-n brâu. Și vă rog să nu mă acuzați de șovinism culinar: în fond, e un cupaj ce vine de pe dealurile ieșene, e firesc să se simtă bine în compania unor mâncăruri moldovenești!

S-ar putea să vă intereseze și:

Aligoté 2009 DOC-CMD, sec, Gramma-Casa Olteanu, Bucium-Iași Casa Olteanu – minunea din Dealul Vişanilor Degustare GoodPoint albe plus rozeCorcova, Cuvée Vișan și 3 Château-uri franțuzești Aligote Gramma 2011Aligote Gramma 2011

  • Aligote, Bucium, Casa Olteanu, cupaj, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Iasi, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved