După ce ani în șir au fost trecute mai spre raftul din spate al cămării, conservele revin în forță. O nouă modă, „gin&tin”, le-a făcut chiar vedetele unui inedit concept de bar de fițe.
Ideea nu e chiar nouă, a apărut mai demult în Europa sudică (Spania și Portugalia, de pildă), unde, în anumite locuri, tapas-urile tradiționale au fost înlocuite de conserve. Dar și vinul a fost înlocuit de gin.
Că moda se extinde o demonstrează apariția, la Bruxelles, a primului bar de acest gen din Belgia. La Belmonte pot fi găsite, pe lângă vreo 20 de feluri de gin, conserve de toate felurile. Nu lipsesc pateurile, în toate variantele, dar domină, totuși, peștii și fructele de mare. De la clasicul macrou în sos tomat și până la sardele „à l’ancienne” cu roșii uscate, fulgi de ton cu ardei iuți d’Espelette, fileuri de macrou cu Muscadet etc.. În plus, ca să fie totul cât mai șic, conservele au toate un aspect retro.
Drept pentru care, cu proxima ocazie când veți avea invitați la masă, puteți să nu vă mai bateți capul cu gătitul: câteva conserve, o sticlă de gin și v-ați scos impecabil. Ca la Bruxelles, dragă, ca la Bruxelles… 🙂