Un recent studiu științific, realizat de cercetători de la mai multe Universități europene, a demonstrat că o dietă bogată în căpșune ajută la combaterea efectelor nocive ale alcoolului.
Rezultatele cercetărilor, publicate în revista PLoS ONE, arată că aceste fructe contribuie la prevenirea anumitor boli gastrice și ar putea avea un aport semnificativ la tratarea mai eficientă a ulcerelor de stomac.
Cercetătorii au alimentat cu etanol două grupuri separate de șoareci, unul dintre ele având inclus în alimentația zilnică, timp de 10 zile înainte de administrarea alcoolului, și extract de căpșuni. La finalul experimentului, cobaii din acest al doilea grup aveau, raportat la ceilalți, mucoasa stomacului într-o stare incomparabil mai bună, cu mult mai puține ulcerații ori alte afecțiuni.
Sare Tulipani, cercetător la Universitat de Barcelona și co-autor al studiului, susține că „efectele pozitive ale căpșunelor nu sunt legate numai de proprietățile lor antioxidante și conținutul ridicat de compuși fenolici (antociani) dar, de asemenea, de faptul că ele activează apărarea antioxidantă și enzimele din organism.”
„În aceste cazuri, consumul de căpșune în timpul sau după patologie ar putea diminua deteriorarea membranei mucoase a stomacului. Acest studiu nu a fost conceput pentru a găsi o modalitate de atenuare a efectelor beției, ci mai degrabă ca o modalitate de a descoperi moleculele din membrana stomacului care au rol de protecție împotriva diferiților agenți cu acțiuni dăunătoare”.