• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncăruri cu babic de Buzău

Jul 20, 2011 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic, Rețete, Rețete cu legume 1


Păi se putea să vorbim despre Buzău și să ignorăm babicul? Firește că nu, așa că, în acest al doilea episod al incursiunilor noastre în gastronomia buzoiană, domnul Marian Rădulescu ne demonstrează că acest mirific preparat, în afara menirii lui naturale, de însoțitor al țuicii de Buzău, mai poate interveni și în diverse ciorbe și mâncăruri absolut savuroase. Drept pentru care, ținând cont că-mi plouă în gură, tac și ofer microfonul autorului.

Babicul la sârbii buzoieni a ajuns o emblemă, nu-i sârb de nu are babic, iar ei îl consumă în orice ocazie, dar și ca ingredient în diferite mâncăruri: omlete cu babic, tocănițe, ciorbe de zarzavat cu babic, ciulama de ciuperci cu babic etc.

Am să va supun atenției doar tocănița și omletă sârbească cu babic.

Tocăniță cu babic

Întrucât sârbii sunt mari legumicultori, ei fiind cei ce asigură piața buzoiană cu toate legumele, tocănițele lor sunt făcute din mai toate legumele. Cu cât sunt mai multe cu atât tocănița e mai bună.

Mai întâi se pun la călit 1-2 cepe de arpagic, tăiate mărunt, în 100 ml ulei, odată cu 2-3 morcovi, 2-3 rădăcini de păstârnac, una de pătrunjel și o țelină mare, date prin răzătoare. Când ceapa începe să sticlească se adaugă 3-4 cartofi tăiați în cubulețe potrivite și 2-3 ardei grași, o mână de fasole verde, o cană de bame, o cană de mazăre fiartă și o jumate de varză mică tăiată fideluță. Se amestecă bine și acesta este momentul când se adaugă 200-300 g babic, curățat de pieliță și tăiat cat mai mărunt. Se adaugă roșii sau bulion și se condimentează cu boia iute și sare după gust. Se lasă să fiarbă 10 minute și se adaugă o ceașcă de vin roșu. Se fierbe la foc domol circa o jumătate de oră, amestecându-se să nu se lipească. În caz că mai e necesar se mai adaugă apă caldă. Se presară cu mult mărar și pătrunjel tocat mărunt și se servește cu mămăliguță caldă.

Omletă sârbească

Omleta sârbească este un fel de adunare generală a legumelor luate cam în proporții egale, așa cam câte 50 de grame din fiecare la 5 ouă. Măi întâi se călește într-o ceașcă de ulei ceapa cu usturoiul (iarna 2-3 căței și 2-3 linguri de ceapă uscată tocată, iar vara câte 2-3 fire de usturoi și ceapă verde) cu câte o lingură de rădăcinoase date prin răzătoarea mică, câte o legătură de mărar și pătrunjel și celelalte legume: ardei gras, cartof dat prin răzătoare. Se taie 100 g de babic în cubulețe mici și se adaugă la prăjeala de legume, peste care se toarnă 5-6 ouă bătute cu sare, piper și o ceașcă de lapte dulce. Se amestecă rapid, se pune capacul la cratiță și se dă focul la mic timp de 5-6 minute. Dacă este cazul cu o paletă se întoarce pe fața cealaltă având grijă să nu rupeți blatul.

Se servește cu salată de varză murată și o ceașcă de țuică fiartă înainte și un vin roșu după.

Foto: arhivafoto.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

Babic de Buzău Sf. Cuvios AntonieMâncăruri de post mănăstirești Grindina a distrus 1.000 ha viță-de-vie în județul Buzău Ciorbă mocănească de miel ca la Chiojdu

  • babic, Buzau, Marian Radulescu, omleta, tocana

1 thoughts on “Mâncăruri cu babic de Buzău”

  1. nicu 07/01/2012 at 21:30

    Salut,
    Sunt buzoian si stiu ce e babicul.
    Tocmai de-aia vreau sa semnalez porcaria numita “babic” facuta de catre firma Sergiana din Poiana Marului ( Brasov ) Nici nu ma obosesc sa spun de ce e o porcarie si cine stie cate or mai fi….
    Din pacate nu exista o inregistare a denumirii BABIC asa ca oricine poate amesteca niste carne, pune in mat si pacali lumea…
    Asta se intampla si cu carnatii de Plescoi si de fapt cu toate produsele traditionale.
    Oameni buni, daca vreti babic adevarat mergeti la Buzau sau intrebati pe subsemnatul unde sa-l comandati.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved