Păi se putea să vorbim despre Buzău și să ignorăm babicul? Firește că nu, așa că, în acest al doilea episod al incursiunilor noastre în gastronomia buzoiană, domnul Marian Rădulescu ne demonstrează că acest mirific preparat, în afara menirii lui naturale, de însoțitor al țuicii de Buzău, mai poate interveni și în diverse ciorbe și mâncăruri absolut savuroase. Drept pentru care, ținând cont că-mi plouă în gură, tac și ofer microfonul autorului.
Babicul la sârbii buzoieni a ajuns o emblemă, nu-i sârb de nu are babic, iar ei îl consumă în orice ocazie, dar și ca ingredient în diferite mâncăruri: omlete cu babic, tocănițe, ciorbe de zarzavat cu babic, ciulama de ciuperci cu babic etc.
Am să va supun atenției doar tocănița și omletă sârbească cu babic.
Tocăniță cu babic
Întrucât sârbii sunt mari legumicultori, ei fiind cei ce asigură piața buzoiană cu toate legumele, tocănițele lor sunt făcute din mai toate legumele. Cu cât sunt mai multe cu atât tocănița e mai bună.
Mai întâi se pun la călit 1-2 cepe de arpagic, tăiate mărunt, în 100 ml ulei, odată cu 2-3 morcovi, 2-3 rădăcini de păstârnac, una de pătrunjel și o țelină mare, date prin răzătoare. Când ceapa începe să sticlească se adaugă 3-4 cartofi tăiați în cubulețe potrivite și 2-3 ardei grași, o mână de fasole verde, o cană de bame, o cană de mazăre fiartă și o jumate de varză mică tăiată fideluță. Se amestecă bine și acesta este momentul când se adaugă 200-300 g babic, curățat de pieliță și tăiat cat mai mărunt. Se adaugă roșii sau bulion și se condimentează cu boia iute și sare după gust. Se lasă să fiarbă 10 minute și se adaugă o ceașcă de vin roșu. Se fierbe la foc domol circa o jumătate de oră, amestecându-se să nu se lipească. În caz că mai e necesar se mai adaugă apă caldă. Se presară cu mult mărar și pătrunjel tocat mărunt și se servește cu mămăliguță caldă.
Omletă sârbească
Omleta sârbească este un fel de adunare generală a legumelor luate cam în proporții egale, așa cam câte 50 de grame din fiecare la 5 ouă. Măi întâi se călește într-o ceașcă de ulei ceapa cu usturoiul (iarna 2-3 căței și 2-3 linguri de ceapă uscată tocată, iar vara câte 2-3 fire de usturoi și ceapă verde) cu câte o lingură de rădăcinoase date prin răzătoarea mică, câte o legătură de mărar și pătrunjel și celelalte legume: ardei gras, cartof dat prin răzătoare. Se taie 100 g de babic în cubulețe mici și se adaugă la prăjeala de legume, peste care se toarnă 5-6 ouă bătute cu sare, piper și o ceașcă de lapte dulce. Se amestecă rapid, se pune capacul la cratiță și se dă focul la mic timp de 5-6 minute. Dacă este cazul cu o paletă se întoarce pe fața cealaltă având grijă să nu rupeți blatul.
Se servește cu salată de varză murată și o ceașcă de țuică fiartă înainte și un vin roșu după.
Salut,
Sunt buzoian si stiu ce e babicul.
Tocmai de-aia vreau sa semnalez porcaria numita “babic” facuta de catre firma Sergiana din Poiana Marului ( Brasov ) Nici nu ma obosesc sa spun de ce e o porcarie si cine stie cate or mai fi….
Din pacate nu exista o inregistare a denumirii BABIC asa ca oricine poate amesteca niste carne, pune in mat si pacali lumea…
Asta se intampla si cu carnatii de Plescoi si de fapt cu toate produsele traditionale.
Oameni buni, daca vreti babic adevarat mergeti la Buzau sau intrebati pe subsemnatul unde sa-l comandati.
Salut,
Sunt buzoian si stiu ce e babicul.
Tocmai de-aia vreau sa semnalez porcaria numita “babic” facuta de catre firma Sergiana din Poiana Marului ( Brasov ) Nici nu ma obosesc sa spun de ce e o porcarie si cine stie cate or mai fi….
Din pacate nu exista o inregistare a denumirii BABIC asa ca oricine poate amesteca niste carne, pune in mat si pacali lumea…
Asta se intampla si cu carnatii de Plescoi si de fapt cu toate produsele traditionale.
Oameni buni, daca vreti babic adevarat mergeti la Buzau sau intrebati pe subsemnatul unde sa-l comandati.