• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncăruri de post mănăstirești

Mar 26, 2009 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic 2


Sf. Cuvios Antonie

Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea

Nu zic nu, controversate sunt scrierile lui Damian Stănoiu despre viața din mănăstire, dar n-o să vă invit acuma la o dezbatere de istorie literară. Mai bine hai să vedem împreună la ce visau călugării Ghelasie și Ghervasie (adică „Ucenicii Sfântului Antonie“, carte apărută în 1933) în prima zi din Postul Mare.

— Hei, Ghervasie, n-ai idee ce bună ar fi acu o ciorbă de urzici… ori măcar o strachină de zeamă de varză cu hrean… să mănânci pân-ai crăpa… Da’ să iei și-o țuiculiță înainte…

Ghervasie tuși energic.

— Ori să fie o ciorbă de bureți cu zeamă de varză și cu ardei… Știi, cum îți place ție…

Ghervasie înghiți cu oftat.

— N-ar fi de lepădat nici o strachină de fasole făcăluită, cu mămăligă caldă… Să mănânci, mă rog, până o plesni cureaua de la pantaloni…

Ghervasie vru să tragă o ocară, dar socoti la urma că e mai înțelept lucru să facă haz.

— Tu ești prost, mă Ghelasie, nu te pricepi la lucruri alese. Nici fasole, nici zeamă de varză, nici urzici. Să fie, măi băiete, un rasol de ciuperci cu usturoi și cu oțet de vin, să le iei cu mâna de coadă, să le dai prin niște mujdei și să mănânci pân-ai da cu potcapul după câini…

Ghelasie înghiți în sec.

— Ciupercile ar fi bune, dar e pericol de zăpăceală la cap. Eu aș vrea mai curând o supă de raci. Să pisezi cojile bine, să strecori zeama prin sită curată și deasă și să mănânci…

— Ești prost, nu spui eu? Zeama aia ai face-o mai bine pilaf, cu gâturi de raci. Să mănânci până ți s-or încleșta fălcile și să bei vin din ala care a prins rugina în sticle…

— Ba poate să fie și din butoi, nu numai din sticlă. Să nu-l bei însă după pilaf, că-i strici gustul. După scordolea e mai bun…

— Ași, mai pierzi o jumătate de zi până să pisezi nucile și să le frămânți cu untdelemn ca să iasă scordoleaua! Faci scurtă la mână și-ți trece și foamea, și setea până să fie gata. Mai repede iese un rasol. Cât fierbe ceapa, tu pregătești usturoiul, și până fierb racii îți pregătești stomacul, știi colea, c-o drojdioară ori c-o prăștină…

Dar Ghelasie nu era băutor.

— Ce mai atâta zăbavă cu ciuperci, cu raci, cu fasole, cu urzici, când ai cotineața plină cu pește? Iei o plătică, o pui frumos pe grătar, o mai ungi cu untdelemn, mai storci și puțină lămâie, apoi să mănânci și să bei până ți-or trosni urechile…

Ghervasie simți că turbează.

— Să-ți trosnească ție capul, ticălosule! Ai poftit la saramură de plătică în lunea dintâi a sfântului și marelui post? Trăsni-te-ar Maica lui Hristos! Ptiu!

Și uite-așa am aflat și eu că poți să mănânci raci în post. Cu condiția să-i găsești, firește!

Foto: crestinortodox.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailSarmalute manastiresti Mâncăruri cu babic de Buzău Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni Trahana, sau de unde vine numele de Zaharia Trahanache

  • Damian Stanoiu, gastronomie, literatura, manastiresti, scriitori

2 thoughts on “Mâncăruri de post mănăstirești”

  1. Teo 17/06/2010 at 07:28

    ce blog k lumea!… de departe unul dintre cele mai originale bloguri de retzete mancare & co, pe care le-am vazut pana acum pe net, in romaneste! imi place prezentarea retzetelor de aici, in stil ‘mucalit’, haios (asemanator intrucatva cu unele articole de prin suplimentul ‘Jurnalul de Bucatarie’ al ziarului ‘Jurnalul National’), dar si pozele cu mancaruri (majoritatea), cat si unele articole pe care am apucat sa le citesc (precum cel de deasupra, spre exemplu)… ma bucur ca m-am ‘impiedicat’ de el, tot cautand retzete culinare pe net!… cool stuff, ce sa zic, felicitari!

    Reply ↓
    1. Costachel 17/06/2010 at 08:50

      Multumesc frumos 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved