Nu e leurda (Allium ursinum) singurul usturoi sălbatic, dar cu siguranță este cel mai bun. „Usturoiul urșilor“ s-ar chema în traducere și crește în pădurile din toată Europa, mai puțin în cele din regiunea mediteraneană (că trebuia să avem și noi, ăștia din zonele mai nordice, un mic avantaj, nu?).
Probabil că utilizarea ei cea mai cunoscută la noi este borșul de leurdă, dar nu trebuie neglijată prezența sa nici în salatele de primăvară. Se înțelege perfect cu brânzeturile din sandviciuri, iar dacă o să condimentați cu ea vreo omletă n-o să vă pară rău. Sau, de ce nu, puteți s-o tocați mărunt și s-o presărați peste friptura de miel, înainte de servire.
Pe alte meleaguri intervine în fabricarea anumitor brânzeturi, iar elvețienii o folosesc în rețeta unei specialități de muștar.
În alte limbi: ail des ours (fr.), ramson (engl.), aglio orsino (it.), bärlauch (germ.)