• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Borș de leurdă

Apr 02, 2009 costachel Rețete, Rețete de borșuri, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 0


Borș de leurdă

Mai puțin întâlnit comparativ cu alte borșuri, și preparat aproape exclusiv în perioada Postului Mare, acest borș de leurdă constituie totuși un punct solid de referință al bucătăriei de primăvară și, în același timp, o bucurie de nedescris a perioadei pre-pascale. Se face extraordinar de simplu, singura problemă fiind să găsiți leurda în piață (deși, dacă v-ați duce s-o culegeți din pădure, ați face sănătății dumneavoastră un și mai mare bine). Iar dacă o să dregeți la final borșul cu smântână, eventual și cu ou, chiar că veți avea în farfurie o capodopera a gastronomiei românești (bineînțeles că știu că în post nu-i voie, dar trebuia s-o spun, nu?).

Pentru o oală civilizată de borș de leurdă aveți nevoie de

6-8 legături de leurdă (o farfurie adâncă plină),
1 ceapă,
1 morcov,
1-2 legături de ceapă verde,
2 cartofi (sau mai mulți, dacă vă place zeama mai consistentă),
1 l de borș,
pătrunjel, mărar, leuștean,
sare.

Faceți mai întâi toaleta ingredientelor și tăiați-le după felul lor: cartofii cuburi, leurda fâșiuțe iar celelalte cât de mărunt.

Puneți mai întâi la fiert morcovul și ceapa, în vreo 2 litri de apa ușor sărată. După 10 minute de la primul clocot adăugați cartofii, încă 15 minute de clocote mici, puneți leurda și ceapa, mai stați vreo 5 minute, turnați borșul fiert separat, gustați să vedeți dacă mai trebuie sare, presărați verdețurile, puneți capacul și stingeți focul.

Ca la orice borș, ar fi tare bine dacă l-ați lăsa în pace vreo jumătate de oră înainte de a-l servi.

Asta e rețeta clasică de borș de leurdă. Variante? Nenumărate, și ele țin doar de inventivitatea dumneavoastră și de resursele de pe tarabe. Nu pot, totuși, să-nchei fără să vă spun că, la borșul de mai sus, poate n-ar strica 1-2 legături de lobodă, fie și numai pentru culoare (ca în poza de mai sus), după cum aceeași cantitate de leurdă va spori mult gustul oricărei alte fierturi de verdețuri primăvăratice.

A, și dacă veți acri zeama cu orice altceva în afară de borș veți obține, firește, ciorbă de leurdă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Leurda Borș de verdețuri de primăvară Borș de pui (de primăvară) Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșieBorș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie

  • bors, ciorba, leurda, verdeturi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved