• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Calcan Albert

May 12, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete cu pește 1


Cine nu a auzit de celebrul restaurant Maxim’s din Paris? Dupa mai bine de 100 de ani de la infiintare, gloria sa nu conteneste sa creasca. Si fiindca, din pacate, prea putini dintre dumneavoastra vor ajunge vreodata sa manance acolo, m-am gandit sa va ofer o reteta dintre cele care i-au dus faima atat de sus, ca poate o incercati macar o data. Cu farfuria plina, in sufrageria dumneavoastra de acasa, puteti inchide ochii pentru o clipa si sa va imaginati ca la masa vecina sta un Rotschild, vizavi infuleca Jean Reno, iar Carla Bruni taman a intrat pe usa.

Pentru ca 6 persoane sa se bucure de iluzia asta, n-aveti nevoie decat de 12 fileuri de calcan (150-200 g bucata), 250 g unt, 150 g pesmet, 250 ml vermut (dar bun sa fie!), 250 ml supa de peste (capetele si oasele trebuie sa-si gaseasca si ele o intrebuintare, nu?), 1/2 lamaie, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, sare si piper.

Daca ati gasit fileurile gata pregatite, e bine, daca nu curatati trei calcani si scoateti-le de pe ei (pestii plati au 4 fileuri, nu 2, precum cei rotunzi). Curatati si maruntiti ceapa si usturoiul. Topiti 30 g unt intr-un vas mare pentru cuptor si presarati deasupra tocatura obtinuta. Ungeti fileurile cu 20 g unt topit si treceti-le (pe o singura parte) prin pesmet. Puneti-le cu grija peste ceapa si usturoi (cu pesmetul in sus) si turnati in vas vermutul si supa, in asa fel incat pestele sa se balaceasca in voie, dar zeama sa nu-l acopere (are el grija, pesmetul, sa nu se usuce fileurile). Bagati totul la cuptor (pe care n-ati uitat sa-l incalziti dinainte, nu?) si coaceti, la foc potrivit, 15-20 minute (pana e gata pestele, ce mai!). Scoateti fileurile si asezati-le pe un platou incalzit. Turnati sosul din tava intr-o cratita si fierbeti-l la foc viu pana scade de nu mai raman decat 150 ml. Stingeti focul si adaugati restul de unt (200 g adica), bucatica cu bucatica, batand neincetat cu un tel, pentru ca la final sosul sa rezulte omogen si spumos. La sfarsit turnati putina zeama de lamaie, gustati sa vedeti daca nu-i mai lipseste ceva (sare, piper, acru), turnati-l de jur-imprejurul fileurilor si serviti instantaneu.

La Maxim’s, in zilele noastre, minunatia asta se pune pe un pat de spanac si se decoreaza cu 2 langustine. Dar sa stiti ca niste cartofi natur vor fi numai buni, mai ales daca veti turna sos si peste ei si-i veti presara cu patrunjel tocat. Si de veti turna in pahare si un Sauvignon Blanc, veti vedea ca, cel putin din punctul de vedere al meniului, n-aveti de ce sa-i invidiati pe cei din iluzia de care vorbeam la inceput.

Si sa nu uit: fireste ca puteti folosi, in loc de calcan, orice peste cu carnea alba, fie el salau, cod, stiuca, pastrav ori mai stiu eu ce.

S-ar putea să vă intereseze și:

Fileuri de calcan in crusta de ardei gras Pasta de peste afumat Fileuri de pește alb cu sos de portocale și măsline Somon la grătar cu sos meunière

  • calcan, Franta, peste, reteta, unt, vermut

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved