Trebuie să recunosc, Feteasca Regală, promoția 2013, de pe dealurile Vișanilor m-a surprins de la prima înghițitură. Și eram complet nepregătit: olfactiv e cât se poate de tipică (poate doar un pic prea delicată). Aromele, însă, atât vegetale, cât și cele de fructe, sunt la locul lor și nimic nu m-a pregătit pentru șocul gustativ.
Că e un șoc, într-adevăr, în zilele noastre să poți bea un vin de 11,4 grade! Ușor, delicat (eticheta i se potrivește perfect!) și cu un ducă-s-ar pe gât suficient de zdravăn ca să mai apuci să spui că postgustul e un pic prea scurt. Dar se asortează perfect cu delicatețea ansamblului, așa că n-ai ce să-i reproșezi.
Una peste alta, un excelent vin de vară, numai bun ca să-i înveți pe șprițangii că se poate bea și fără să torni borviz peste („e prea tare, dragă, nu merge altfel…”).
O singură remarcă, doar: fiind vinul atât de suav, nu-l beți proaspăt scos din frigider, că aromele se pierd (sfat valabil, de altfel, și pentru Aligoté, și pentru Cuvée Vișan). Lăsați-l (și lăsați-le) să ajungă pe la vreo 8-10ºC.