• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Fetească Regală & Fetească Albă 2011, Arezan, M1, Crama Atelier Murfatlar

Mar 02, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 2


Arezan Feteasca Alba&Regala 2011

Despre cupajul de Fetească Regală&Albă din gama Arezan a Murfatlarului v-am mai povestit, foarte pe scurt, aici. Însă e un vin care merită, în mod evident, o tratare separată. Nu doar fiindcă e foarte bun (căci e!), ci și pentru că e unul din rarele cupaje în care mai juna Fetească Regală se împletește cu venerabila Fetească Albă.

Dar s-o luăm pe rând: o strălucitoare culoare galben-pai (sclipirile verzui de acum câteva luni s-au mai dus), un nas vioi, cu fructe albe, cârcei de vie și nițică pâine. Gustul se sprijină pe o aciditate zdravănă (dar câtuși de puțin deranjantă, ci doar dătătoare de prospețime) și vine cu piersici albe, caise necoapte, un strop de ananas și unul de pepene galben (pardon, caune, că suntem în Dobrogea!). Se simt și câteva (mici) note untoase, dinspre Feteasca Albă, dar altminteri aromele de fructe explodează nestingherite în gură, aproape la modul Mustoasă. Cât despre postgust, e lung și vioi, dominat de prospețime și de fructe.

Singurul reproș pe care aș putea să-l fac acestui vin (l-am și făcut, dealtfel, public, în cadrul degustării spre care vă îndeamnă link-ul de mai sus) e că turbulenta Regală domină mult prea autoritar timida Albă. Dar sunt un prea mare fan de Fetească Albă ca să pot fi bănuit de perfectă obiectivitate.

Utilizări? Păi în primul rând s-o spun pe-aia dreaptă, datorită prospețimii e un vin de vară absolut perfect. În rest, dac-ar fi să-l potrivesc cu vreo mâncare, aș cam ignora recomandările contraetichetei și l-aș trimite spre salate. Prospețimea lui încântătoare va face o reverență perfectă unei, să zicem, salate de pui cu orez și legume. Dar și viceversa.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Arezan Fetească Neagră 2011Arezan Fetească Neagră, M1 Crama Atelier, 2011 Cramposie Arezan Murfatlar 2011Crâmpoșie 2011, Arezan, M1 Crama Atelier Murfatlar Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012 Sable Noble Cupaj Alb 2011Sable Noble cupaj alb, 2011, M1 Crama Atelier Murfatlar

  • Arezan, Crama Atelier, cupaj, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Murfatlar

2 thoughts on “Fetească Regală & Fetească Albă 2011, Arezan, M1, Crama Atelier Murfatlar”

  1. Carucioare copii 03/03/2013 at 03:55

    Foarte interesant!

    Reply ↓
  2. nouatigaraelectronica 18/03/2013 at 15:49

    foarte gustos…fan 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved