Despre cupajul de Fetească Regală&Albă din gama Arezan a Murfatlarului v-am mai povestit, foarte pe scurt, aici. Însă e un vin care merită, în mod evident, o tratare separată. Nu doar fiindcă e foarte bun (căci e!), ci și pentru că e unul din rarele cupaje în care mai juna Fetească Regală se împletește cu venerabila Fetească Albă.
Dar s-o luăm pe rând: o strălucitoare culoare galben-pai (sclipirile verzui de acum câteva luni s-au mai dus), un nas vioi, cu fructe albe, cârcei de vie și nițică pâine. Gustul se sprijină pe o aciditate zdravănă (dar câtuși de puțin deranjantă, ci doar dătătoare de prospețime) și vine cu piersici albe, caise necoapte, un strop de ananas și unul de pepene galben (pardon, caune, că suntem în Dobrogea!). Se simt și câteva (mici) note untoase, dinspre Feteasca Albă, dar altminteri aromele de fructe explodează nestingherite în gură, aproape la modul Mustoasă. Cât despre postgust, e lung și vioi, dominat de prospețime și de fructe.
Singurul reproș pe care aș putea să-l fac acestui vin (l-am și făcut, dealtfel, public, în cadrul degustării spre care vă îndeamnă link-ul de mai sus) e că turbulenta Regală domină mult prea autoritar timida Albă. Dar sunt un prea mare fan de Fetească Albă ca să pot fi bănuit de perfectă obiectivitate.
Utilizări? Păi în primul rând s-o spun pe-aia dreaptă, datorită prospețimii e un vin de vară absolut perfect. În rest, dac-ar fi să-l potrivesc cu vreo mâncare, aș cam ignora recomandările contraetichetei și l-aș trimite spre salate. Prospețimea lui încântătoare va face o reverență perfectă unei, să zicem, salate de pui cu orez și legume. Dar și viceversa.
Foarte interesant!
foarte gustos…fan 😀