• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cuvée Vișan 2013, Gramma

May 06, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 0


Cuvee Visan 2013

Nu, n-am să încep acest text vorbind despre noile etichete de la Gramma (bem un pahar-două de vin și om avea timp după aia). Nu de alta, dar mă număr printre oamenii care încă mai cred că, dacă vorbim de-o sticlă, vinul dinăuntru e cel mai important. Restul e, să zicem, garnitură (mai mult sau mai puțin potrivită).

Drept pentru care am să-ncep spunându-vă că, olfactiv, în versiunea 2013 a lui Cuvée Vișan se dă o luptă simplă și prietenească între Feteasca Regală și Aligoté. Primul nas e de Regală, bine sprijinită de Aligoté. Fructe albe (piersici), ceva exotice, o prelungire ierboasă, cam pe-aici.

În gust, se schimbă raportul de forțe, în sensul că Aligoté-ul iese primul la rampă, dar Regala ține aproape cu fructele ei și nu-l lasă să-și facă de cap.

Una peste alta, e cel mai impetuos Cuvée Vișan pe care l-am gustat vreodată (iaca, e deja anul IV). Ceea ce, firește, pot spune că-i de bine (chit că regret cumva eleganța trecută). Măcar în sensul în care sortimentul de pe dealurile Buciumului a devenit și mai nimerit pentru aperitive. Prospețimea, franchețea și gustul mai bogat îl recomandă cu prisosință.

Dar, punct de vedere strict personal, regret că Feteasca Albă (altminteri trecută prima pe contraetichetă) e mai timidă ca niciodată. Și n-am nici cea mai vagă idee dacă asta a fost intenția, sau, pur și simplu, așa a fost să fie.

Pe de altă parte însă, e tare posibil ca, în ciuda opțiunilor mele, acest Cuvée Vișan să-și găsească mai mulți adepți decât până acum. Chiar sunt curios și am să urmăresc foarte îndeaproape problema!

Cât despre etichetă (că nu pot să nu vorbesc despre ea!) mi se pare teribil de nimerită. Pentru că mi-l închipui foarte lesne, în rolul omulețului desenat de Horațiu Mălăele, pe Iulian Teliban (oenologul casei Gramma), din mâna căruia țâșnește, în cazul Cuvée Vișan, o adevărată explozie (știu că nu neapărat asta e interpretarea graficii, dar vorbim acum despre vin, da?)

În concluzie, Iulian, iaca, recunosc public, ți-a ieșit un vin grozav! Nu pot, totuși, să nu te-ntreb: da’ Feteasca mea Albă? 🙂

Gramma 2013

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cuvee Visan 2011Cuvée Vișan 2011, Gramma-Casa Olteanu Fetească Regală 2013 GrammaFetească Regală 2013 Gramma Degustare GoodPoint albe plus rozeCorcova, Cuvée Vișan și 3 Château-uri franțuzești Feteasca Regala Gramma 2011Fetească Regală Gramma 2011

  • Aligote, Bucium, Casa Olteanu, cupaj, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Iasi, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved