Nu, n-am să încep acest text vorbind despre noile etichete de la Gramma (bem un pahar-două de vin și om avea timp după aia). Nu de alta, dar mă număr printre oamenii care încă mai cred că, dacă vorbim de-o sticlă, vinul dinăuntru e cel mai important. Restul e, să zicem, garnitură (mai mult sau mai puțin potrivită).
Drept pentru care am să-ncep spunându-vă că, olfactiv, în versiunea 2013 a lui Cuvée Vișan se dă o luptă simplă și prietenească între Feteasca Regală și Aligoté. Primul nas e de Regală, bine sprijinită de Aligoté. Fructe albe (piersici), ceva exotice, o prelungire ierboasă, cam pe-aici.
În gust, se schimbă raportul de forțe, în sensul că Aligoté-ul iese primul la rampă, dar Regala ține aproape cu fructele ei și nu-l lasă să-și facă de cap.
Una peste alta, e cel mai impetuos Cuvée Vișan pe care l-am gustat vreodată (iaca, e deja anul IV). Ceea ce, firește, pot spune că-i de bine (chit că regret cumva eleganța trecută). Măcar în sensul în care sortimentul de pe dealurile Buciumului a devenit și mai nimerit pentru aperitive. Prospețimea, franchețea și gustul mai bogat îl recomandă cu prisosință.
Dar, punct de vedere strict personal, regret că Feteasca Albă (altminteri trecută prima pe contraetichetă) e mai timidă ca niciodată. Și n-am nici cea mai vagă idee dacă asta a fost intenția, sau, pur și simplu, așa a fost să fie.
Pe de altă parte însă, e tare posibil ca, în ciuda opțiunilor mele, acest Cuvée Vișan să-și găsească mai mulți adepți decât până acum. Chiar sunt curios și am să urmăresc foarte îndeaproape problema!
Cât despre etichetă (că nu pot să nu vorbesc despre ea!) mi se pare teribil de nimerită. Pentru că mi-l închipui foarte lesne, în rolul omulețului desenat de Horațiu Mălăele, pe Iulian Teliban (oenologul casei Gramma), din mâna căruia țâșnește, în cazul Cuvée Vișan, o adevărată explozie (știu că nu neapărat asta e interpretarea graficii, dar vorbim acum despre vin, da?)
În concluzie, Iulian, iaca, recunosc public, ți-a ieșit un vin grozav! Nu pot, totuși, să nu te-ntreb: da’ Feteasca mea Albă? 🙂