• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Festival Oprișor la Restaurantul Ralet

Jun 13, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 5


Vinuri Oprisor

După cum deja cred că ați dedus din titlu, Restaurantul Ralet a fost, din nou, gazda unei degustări cât se poate de reușite. În rolul principal s-au aflat, de data aceasta, vinurile Cramei Oprișor, prezentate de însuși tatăl lor, Liviu Grigorică. Foarte multă lume bună prezentă (și scuze că nu menționez pe nimeni, dar n-aș vrea să greșesc și să uit pe cineva!), un meniu pe măsura vinurilor prezente, ce mai!, o seară absolut memorabilă.

Carl Reh Riesling Brut

Încă de la intrare am fost întâmpinați cu un pahar din excelentul spumant produs de Carl Reh și importat de Oprișor. Proaspăt, reconfortant, cu o perlație fină, e un excelent vin de aperitive și a fost o deschidere cât se poate de nimerită pentru vinurile ce au urmat.

Zinfandel Caloian

Probabil singurul Zinfandel vinificat în alb din lume. Culoare foarte deschisă, cu o extrem de ușoară tentă gri-roz, un nas foarte interesant și complex, cu multe fructe albe, gutui și o notă minerală. O aciditate foarte bună, care îi dă o prospețime deosebită, iar alcoolul (13,5%) este foarte bine ascuns, așa că senzația de vin ușor, de vară, este cât se poate de pregnantă. Un post gust lung și tare plăcut completează de minune acest vin cât se poate de interesant, din toate punctele de vedere.

Rusalca Albă

Mai întâi o precizare: e primul an în care Rieslingul de Rhin a luat locul celui Italian în Rusalcă. Și, chiar dacă proporția lui e doar de vreo 10%, acest lucru se simte, umbra de mineralitate adusă fiind exact ceea ce trebuia pentru o rotunjime perfectă. Aciditatea este excelentă, conferind cupajului atât prospețime, cât și potențial de învechire. Un vin de neocolit, atât pentru amatorii de cupaje, dar și pentru cei care încă mai au rezerve față de ele.

Liviu Grigorica

Caloian Rose

Oarecum împotriva curentului, culoarea acestui excelent rosé este cât se poate de zmeurie (sau, conform unei sintagme lansată ad-hoc, foaie de ceapă roșie). Însă atât mirosul, cât și gustul, sunt cât se poate de elegante, nu există nicio sarabandă exagerată de fructe roșii. Prospețime este termenul reprezentativ pentru acest vin, unul dintre cele mai reușite rosé-uri care există pe piață în acest moment, și care mai are și un raport calitate-preț absolut excelent (costă în jur de 27 de lei și bate fără probleme alte rosé-uri mai scumpe)

Drăgaică Roșie

Cu mare bucurie m-am reîntâlnit cu acest minunat cupaj, care îmbină fericit 4 soiuri (Cabernet, Merlot, Pinot Noir și Shiraz), reușind să ia de la fiecare ce e mai bun. Vinul împrăștie generos efluvii de cireșe negre, îndulcite de un strop de vanilie, gustul e rotund, în același timp puternic și mătăsos, iar post-gustul e exact atât cât trebuie de lung. După cum spuneam și după prima întâlnire cu acest vin, dacă aveți păreri proaste despre cupaje, beți un pahar de Drăgaică și vă trece.

Smerenie

Mirosind acest pahar, mi-am adus aminte de o declarație mai veche a lui Liviu Grigorică: „Am fost pus să fac un vin care să miroasă a chilie curată de măicuță și a parfum discret de tămâie”. Nu știu dacă autosugestia funcționează sau nu, dar vinul din pahar chiar te duce cu gândul la așa ceva. Poate datorită „austerității” (fiindcă nu, nu e vreo „bombă de fruct”), poate datorită gingășiei condimentelor care-și ițesc capul ici și colo (puțină cacao, o umbră de vanilie, parcă și o adiere de scorțișoară), poate, pur și simplu, datorită faptului că e un vin sobru și serios, care chiar împinge discret la meditație (nu neapărat religioasă). Tare aș vrea să mă mai întâlnesc cu acest excelent cupaj și la anul (și peste mai mulți ani ani), fiindcă sunt sigur că evoluția va fi una foarte frumoasă.

Degustare Oprisor la Ralet

S-ar putea să vă intereseze și:

Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai Vinuri Crama OprișorSărbătoarea vinurilor de Oprișor la Expo, partea I Caloian Merlot 2011Caloian Merlot 2011, Crama Oprișor Vinuri Crama AtelierNoile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet

  • Caloian, Caloian Rose, Dragaica Rosie, Liviu Grigorica, Oprisor, Rusalca Alba, Smerenie, Zinfandel

5 thoughts on “Festival Oprișor la Restaurantul Ralet”

  1. Gurmandel 13/06/2012 at 13:12

    Ieri mi-am luat de la unvinpezi.ro doua sticle de rusalca… Sa pun oare una la rece?

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/06/2012 at 13:21

      De ce numai una? 🙂

      Reply ↓
  2. iosip 13/06/2012 at 13:45

    Buna ziua,

    ce se mai aude de Cabernetul Oprisor?…sticla mare si greoaie cu eticheta rosie???

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/06/2012 at 13:49

      N-a fost printre vinurile degustate și nici discuții despre el n-am auzit. Deocamdată, mai mult de-atât n-aș avea ce să spun…

      Reply ↓
    2. Luminita Tzakis 13/06/2012 at 15:48

      Cabernet Sauvignon – Crama Oprisor 2010 este imbuteliat. Mai devreme de luna septembrie nu va fi disponibil ptr comercializare.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved