• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai

Dec 11, 2010 costachel Băuturi, Vinuri 3


Ma rog, nu chiar Crama Oprisor, ci 6 dintre excelentele sale vinuri, si nu neaparat Casa Vinului, cat pe cei aproximativ 30 de participanti care au fost prezenti la degustarea organizata acolo de dl. Mihai Anghel. Dar, in fine, mai bine sa las explicatiile si sa dau drumul la text, nu?
Asadar, joi seara a avut loc o degustare la Casa Vinului Anghel Mihai (asta-i in spatele fostului restaurant Dunarea, pe partea dinspre Finante, iesenii stiu deja, dar fac precizarea pentru eventualii turisti pofticiosi). Au curs in pahare 6 vinuri de la Crama Oprisor (Sauvignon Blanc Caloian, Chardonnay La Cetate, Rusalca Alba, Feteasca Neagra Caloian, Cabernet Sauvignon La Cetate si Dragaica Rosie), prezentate de „negustorul de vinuri” Nick Filip.

Doua vorbe despre vinuri

Sauvignon Blanc Caloian 2009
Sare mai intai in ochi o frumoasa culoare galben-verzuie, vine apoi mirosul, cat se poate de tipic (cu tot cu pisica, desigur…), cu ceva flori de vita, un strop de ardei gras si ceva mineral, un gust rotund si echilibrat, poate un pic subtire, si un postgust placut, chit ca nu foarte lung.

Chardonnay La Cetate Miracol 2009
Un Chardonnay cat se poate de frumos, catifelat, onctuos, cu ceva flori de salcam, oleaca de vanilie, parca si ceva mineral. Nu-s un mare fan al soiului, dar greu veti gasi un vin mai bun langa preparatele din carne alba cele mai fine si mai delicate.

Rusalca Alba 2009
Cu mare bucurie am regasit cupajul asta din 4 soiuri (Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling Italian, Chardonnay). E grozav sa poti descoperi intr-un singur vin toate calitatile celor 4 componente: finetea de la Chardonnay, eleganta si corpul aduse de Sauvignon, vioiciunea adie dinspre Riesling iar usoara nebunie vine de la Pinot Gris. Greu de descris in cuvinte, trebuie gustat si, mai ales, baut.

Feteasca Neagra Caloian 2008
Un vin care demonstreaza ca des-intalnita lamentatie ca nu prea avem Feteasca Neagra nu e (in totalitate!) intemeiata. Un nas frumos, cu prune uscate, piper, ceva lactate. Gust e rotund, taninii stau in banca lor, iar finalul, mediu, e placut si condimentat.

Cabernet Sauvignon La Cetate 2008
Se vede imediat ca face parte din alta clasa. Un nas superb cu cirese, fructe de padure si condimente (piper), un gust rotund, catifelat si perfect echilibrat, cu tanini moi si placuti. Nu e sobru si dur, ci parfumat si fructat, de parca cetatea ar fi undeva prin lumea noua a vinului. Asa ca, probabil, unii l-ar putea acuza ca-i cam comercial, in timp ce altii se vor indragosti iremediabil de el. Medalie de Aur la Mundus Vini 2010.

In loc de concluzii

Din pacate, a trebuit sa plec in acest moment al degustarii. Dar nu pot sa inchei fara a aminti de preparatele traditionale oferite de dl. Sorin Coteanu, proprietarul Pensiunii Poiana din Deleni, si de momentele artistice (colinde si poezii „tematice”) care au pigmentat intalnirea. Drept pentru care, impreuna cu multumirile mele pentru amabila invitatie facuta de dl. Mihai Anghel, va prezint ultimul vin, luandu-ma dupa notitele facute la o alta degustare, mai veche, de la Good Point. Sper ca respectivul cupaj n-a evoluat atat de mult in sticla incat caracterizarea de mai jos sa-si fi pierdut complet din valabilitate.

Dragaica Rosie 2008
Ca si la Rusalca, imbinarea dintre 4 soiuri (Cabernet, Merlot, Pinot Noir si Shiraz) e mai mult decat fericita. Cabernetul da structura si puterea, Merlotul vioiciunea si prospetimea, Pinotul vine cu finetea si putina „pisiceala”, in timp ce dinspre Shiraz vin notele aromatice care ne trimit cu gandul la vinurile straine. Asa ca nasul si papilele gustative intalnesc toate fructele rosii posibile, dar si ceva cafea, plus notele specifice baricului, si tanini eleganti, care nu fac altceva decat sa sustina si sa completeze rotunjimea ansamblului. Daca aveti pareri proaste despre cupaje, beti un pahar de Dragaica si va trece!

S-ar putea să vă intereseze și:

Caloian Merlot 2011Caloian Merlot 2011, Crama Oprișor Ce pregătesc Murfatlar și Crama Oprișor pentru Provino Cluj Crama Oprișor, printre prezențele marcante de la PROVINO Vinuri Crama OprișorSărbătoarea vinurilor de Oprișor la Expo, partea I

  • Cabernet Sauvignon, Caloian, Casa Vinului Anghel Mihai, Chardonnay, degustari, Dragaica Rosie, Feteasca Neagra, La Cetate, Mihai Anghel, Nick Filip, Oprisor, Rusalca Alba, Sauvignon Blanc, vin

3 thoughts on “Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai”

  1. Ciprian 11/12/2010 at 12:15

    Despre Cabernet-ul La Cetate, aceleasi ganduri le-am avut si eu 🙂 Este, intr-adevar, cam comercial si modern pt gustul meu, dar sunt convins ca va avea destui fani.

    Reply ↓
  2. Costachel 11/12/2010 at 12:49

    Intre noi fie vorba, ar fi si pacat sa nu-i aiba 🙂 Iar daca la toate vinurile n-am avea decat dileme de genul asta…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved