• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Caloian Merlot 2011, Crama Oprișor

Oct 11, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Caloian Merlot 2011Cred că v-am mai spus deja că am o slăbiciune sinceră și declarată pentru gama Caloian a celor de la Crama Oprișor. Nu că aș avea, Doamne ferește!, vreo rezervă față de restul ofertei lor (Smerenie, de pildă, intră oricând într-un top 5 personal și afectiv). Dar mi-a plăcut întotdeauna, în mod deosebit, excelentul raport calitate-preț al acestor vinuri, fie ele albe, roze sau roșii. Iar acest Caloian Merlot 2011 despre care vine vorba mai la vale nu face nicidecum excepție.

Culoarea e frumoasă și porfirie (poate unii ar prefera o nuanță mai închisă, dar e numai și numai problema lor). Olfactiv se simt în primul rând fructele roșii (vișine, mai ales, dar și vreo două-trei cireșe negre), dar vin imediat și notele de lemn: condimente (vanilie, piper), un praf de cacao și ceva piele.

Gustul vine bine în prelungire (fructele se bat cu lemnul și câștigă!), sprijinit de o aciditate care îi conferă o prospețime excelentă. Taninii (pe care mi-i aminteam mai agresivi) s-au mai calmat, așa că, în ciuda vioiciunii, există o anume catifelare. Cât despre postgust, e mediu spre lung, cu un „ducă-s-ar pe gât” care cheamă destul de repede o a doua gură.

Poate că aceeași cârcotași de mai sus i-ar reproșa vinului o anumită subțirime (atenție, totuși are 14%!). Cel puțin din punctul meu de vedere, n-au decât să fie sănătoși, m-am săturat de monștrii moderni și greoi (mai ales dinspre Dealu Mare, dar nu numai). E un Merlot mai aproape de ceea ce cred eu că ar trebui să fie, adică de băut cu paharul, nu cu păhărelul.

Cu ce-l mărităm pe al nostru Caloian Merlot? Păi deja îmi pare rău că nu l-am (re)descoperit astă vară, ar fi făcut ravagii la niște ardei umpluți ori, mai ales!, la vreun grătar. Dar va fi numai bun și la mâncărurile tradiționale de toamnă-iarnă, cu condiția să nu fie prea grase ori prea grele.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Caloian Cabernet Sauvignon Alb OprișorCaloian Cabernet Sauvignon Alb, 2013, Crama Oprișor Oprisor Caloian Merlot Roze 2015Caloian Merlot Rozé 2015. Nu numai pentru că s-au deschis terasele! Caloian OprișorNoua imagine a gamei de vinuri Caloian de la Crama Oprișor Caloian Zinfandel AlbCaloian Zinfandel Alb 2015 de la Oprișor. Nu s-a schimbat doar eticheta!

  • Caloian, Merlot, Oprisor, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved