Oct 27, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0
Cea de-a treia ediție a Degustărilor Expo&Costăchel (sau Costăchel&Expo, încă nu ne-am hotărât) s-a desfășurat miercuri la Restaurantul Expo din Dealul Copoului. Vedetele au fost câteva dintre vinurile Cramei Oprișor (cele pe care le-ați văzut deja în fotografia de mai sus). Și, ca să vă explic încă din introducere titlul lejer eliptic, deja există promisiunea fermă, din partea Luminiței Tzakis (director național de vânzări al Cramei Oprișor) că va exista și o a doua degustare. Cu alte vinuri ale cramei (dar cu aceeași Luminiță, același Costăchel, același Expo etc.). Dacă mă-ntrebați pe mine, de-abia aștept!
Ca de fiecare dată, am propus celor prezenți, deopotrivă specialiști și nespecialiști (cei din urmă, clar predominanți) să notăm vinurile degustate. Și, recunosc, mă așteptam că ambele vinuri dulci din gama Detaliu (Chardonnay și Pinot Noir) să domine autoritar clasamentul rezultat în urma votului. Însă, încă o dată, socoteala de-acasă nu s-a prea potrivit cu cea din târg. Fiindcă iată care au fost mediile obținute de fiecare vin în parte (reamintesc, notarea se face de la 1 la 10):
I – Cabernet Sauvignon (etichetă roșie) (9,61)
II – Drăgaică Roșie (8,91)
III – Detaliu Pinot Noir (8,71)
IV – Rusalcă (8,70)
V – Detaliu Chardonnay (8,50)
VI – Shiraz La Cetate (8,46)
VII – Sauvignon Blanc La Cetate (8,24)
N-au votat chiar toți cei prezenți, au fost 26 de „buletine de vot” completate, iar dacă un vin n-a fost notat (din varii motive, asupra cărora voi reveni acuși) împărțirea s-a făcut, firește, la numărul de note efectiv acordate.
Sauvignon Blanc La Cetate a fost, din păcate, dublu dezavantajat, atât de poziția „de deschidere”, cât și de o temperatură de servire ușor mai ridicată decât ar fi fost optim (o verificare rapidă la sfârșitul degustării, când apucase să se răcească mai bine, ni l-a prezentat într-o lumină mult mai favorabilă). Dar, din păcate, din punctul de vedere al notării a fost tardiv.
Dansul ielelor din Rusalcă a fost, ca de obicei, la înălțime și foarte puțin a lipsit, după cum deja ați putut observa, ca reputatul cupaj alb de la Oprișor să ocupe ce-a de-a treia treaptă a podiumului (care poziție ar fi fost pe deplin meritată, din punctul meu de vedere).
Shiraz-ul La Cetate a împărțit în mod clar votanții între entuziaști și dezamăgiți. De ce? Păi cred că motivul e cel mai bine ilustrat de experiența vechiului (nu bătrânului!) meu prieten Codruț. Care, nedumerit inițial de entuziasmul nostru față de acest vin, a descoperit, după o îmbucătură din excelentul cabanos oferit (printre alte preparate similare) participanților la degustare de firma Produse Moldovenești fără E-uri, că o nouă gură din același vin e infinit mai seducătoare.
Drăgaica ar fi putut, probabil, să obțină o medie și mai mare dacă n-ar fi primit vreo două note cam mici (să bănui niște doamne?) În schimb Cabernetul, cu excepția unui 8 rătăcit, a primit doar note de la 9 în sus (inclusiv trei de 10+). Așa că nu prea văd ce-aș mai putea adăuga în cazul lui.
În ceea ce privește Detaliu Chardonnay, s-ar fi putut, probabil, descurca mai bine, din punctul de vedere al notelor, dacă nu venea după impetuosul Cabernet (am făcut noi o pauză mică, dar orișicât!).
Cât despre Detaliu Pinot Noir, aici problema e puțin mai complicată. Pentru că sticla din care ne-a poposit, celor de la masa noastră, în pahare, a avut cu siguranță o problemă (și, de altfel, vinul nici nu a primit vreo notă din acest motiv). În schimb reacțiile entuziaste (și notările așijderea) din partea celorlalți participanți mă fac acum să regret că nu l-am căutat, la final, pentru o nouă gură, de verificare. Însă, recunosc, am fost cam egoist și mi-am stabilit mai bine părerile despre vinurile seci.
Zic „în loc de” pentru că ar fi, evident, mult prea devreme să afirm că amatorii de vin încep să prefere vinurile seci în locul celor dulci. N-o fi vestind însă „ghiocelul” ăsta de unul singur primăvara, dar tot e cât se poate de reconfortant.
Și, nu pot să mă abțin să n-o mai spun o dată, de-abia aștept partea a II-a a degustării cu vinurile de la Crama Oprișor!