• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sărbătoarea vinurilor de Oprișor la Expo, partea I

Oct 27, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vinuri Crama Oprișor

Cea de-a treia ediție a Degustărilor Expo&Costăchel (sau Costăchel&Expo, încă nu ne-am hotărât) s-a desfășurat miercuri la Restaurantul Expo din Dealul Copoului. Vedetele au fost câteva dintre vinurile Cramei Oprișor (cele pe care le-ați văzut deja în fotografia de mai sus). Și, ca să vă explic încă din introducere titlul lejer eliptic, deja există promisiunea fermă, din partea Luminiței Tzakis (director național de vânzări al Cramei Oprișor) că va exista și o a doua degustare. Cu alte vinuri ale cramei (dar cu aceeași Luminiță, același Costăchel, același Expo etc.). Dacă mă-ntrebați pe mine, de-abia aștept!

Un clasament plin de surprize (plăcute!)

Ca de fiecare dată, am propus celor prezenți, deopotrivă specialiști și nespecialiști (cei din urmă, clar predominanți) să notăm vinurile degustate. Și, recunosc, mă așteptam că ambele vinuri dulci din gama Detaliu (Chardonnay și Pinot Noir) să domine autoritar clasamentul rezultat în urma votului. Însă, încă o dată, socoteala de-acasă nu s-a prea potrivit cu cea din târg. Fiindcă iată care au fost mediile obținute de fiecare vin în parte (reamintesc, notarea se face de la 1 la 10):

I – Cabernet Sauvignon (etichetă roșie) (9,61)
II – Drăgaică Roșie (8,91)
III – Detaliu Pinot Noir (8,71)
IV – Rusalcă (8,70)
V – Detaliu Chardonnay (8,50)
VI – Shiraz La Cetate (8,46)
VII – Sauvignon Blanc La Cetate (8,24)

N-au votat chiar toți cei prezenți, au fost 26 de „buletine de vot” completate, iar dacă un vin n-a fost notat (din varii motive, asupra cărora voi reveni acuși) împărțirea s-a făcut, firește, la numărul de note efectiv acordate.

Cum s-au prezentat vinurile și câteva precizări necesare

Sauvignon Blanc La Cetate a fost, din păcate, dublu dezavantajat, atât de poziția „de deschidere”, cât și de o temperatură de servire ușor mai ridicată decât ar fi fost optim (o verificare rapidă la sfârșitul degustării, când apucase să se răcească mai bine, ni l-a prezentat într-o lumină mult mai favorabilă). Dar, din păcate, din punctul de vedere al notării a fost tardiv.

Dansul ielelor din Rusalcă a fost, ca de obicei, la înălțime și foarte puțin a lipsit, după cum deja ați putut observa, ca reputatul cupaj alb de la Oprișor să ocupe ce-a de-a treia treaptă a podiumului (care poziție ar fi fost pe deplin meritată, din punctul meu de vedere).

Platou gustări

Gustările au fost oferite de Restaurantul Expo și de „Produse Moldovenești fără E-uri”

 

Shiraz-ul La Cetate a împărțit în mod clar votanții între entuziaști și dezamăgiți. De ce? Păi cred că motivul e cel mai bine ilustrat de experiența vechiului (nu bătrânului!) meu prieten Codruț. Care, nedumerit inițial de entuziasmul nostru față de acest vin, a descoperit, după o îmbucătură din excelentul cabanos oferit (printre alte preparate similare) participanților la degustare de firma Produse Moldovenești fără E-uri, că o nouă gură din același vin e infinit mai seducătoare.

Drăgaica ar fi putut, probabil, să obțină o medie și mai mare dacă n-ar fi primit vreo două note cam mici (să bănui niște doamne?) În schimb Cabernetul, cu excepția unui 8 rătăcit, a primit doar note de la 9 în sus (inclusiv trei de 10+). Așa că nu prea văd ce-aș mai putea adăuga în cazul lui.

În ceea ce privește Detaliu Chardonnay, s-ar fi putut, probabil, descurca mai bine, din punctul de vedere al notelor, dacă nu venea după impetuosul Cabernet (am făcut noi o pauză mică, dar orișicât!).

Cât despre Detaliu Pinot Noir, aici problema e puțin mai complicată. Pentru că sticla din care ne-a poposit, celor de la masa noastră, în pahare, a avut cu siguranță o problemă (și, de altfel, vinul nici nu a primit vreo notă din acest motiv). În schimb reacțiile entuziaste (și notările așijderea) din partea celorlalți participanți mă fac acum să regret că nu l-am căutat, la final, pentru o nouă gură, de verificare. Însă, recunosc, am fost cam egoist și mi-am stabilit mai bine părerile despre vinurile seci.

Dorin Tudose, Luminița Tzakis

Dorin Tudose (Restaurant Expo) și Luminița Tzakis (Crama Oprișor)

 

În loc de concluzii

Zic „în loc de” pentru că ar fi, evident, mult prea devreme să afirm că amatorii de vin încep să prefere vinurile seci în locul celor dulci. N-o fi vestind însă „ghiocelul” ăsta de unul singur primăvara, dar tot e cât se poate de reconfortant.

Și, nu pot să mă abțin să n-o mai spun o dată, de-abia aștept partea a II-a a degustării cu vinurile de la Crama Oprișor!

S-ar putea să vă intereseze și:

Degustare vinuri Casa Oprișor ExpoÎntre Smerenie și Ispită. Sau sărbătoarea vinurilor de la Oprișor la Expo, partea a II-a Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai De șapte ori Lafazanis, sau sărbătoarea vinurilor grecești Vinuri OprisorFestival Oprișor la Restaurantul Ralet

  • Cabernet Sauvignon, Chardonnay, degustari, degustarile Expo&Costachel, Dragaica Rosie, Expo, Oprisor, Rusalca Alba, Shiraz

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved