Dacă despre curry am mai vorbit la modul teoretic, iaca a venit și momentul de nițică practica pe tarlaua gastronomiei indiene. Și cum rețeta de curry de porc de mai la vale mi se pare tare bună pentru a da o idee introductiva în tipul acesta de mâncăruri (se face simplu, bașca din ingrediente pe care le putem găsi cu minimum de efort), am decis sa v-o povestesc și dumneavoastră. Mai ales că-i și tare bună.
Liste de cumpărături pentru un curry de porc zice așa:
800 g carne fragedă și macră de purcel (mușchi, cotlet, cam pe-aici), 1 ardei gras roșu, 1 măr, 1 cățel de usturoi, 1 bucățică de ghimbir (cam de 3 cm, sa zicem), 2 cepe, 1 lingură de praf de curry, 2 linguri de stafide, 1/2 l supă (hai, poate fi și de cub), 200 ml lapte de cocos, 1 pahar de iaurt (de 400 ml), ulei, sare.
Curățați tot ce-i de curățat și tăiați cubulețe (ardeiul și mărul) sau cât de mărunt (ceapa, usturoiul și ghimbirul).
Spălați carnea și tăiați-o cuburi măricele. Încingeți 2 linguri de ulei într-o cratiță cu fundul gros și căliți porcul pe toate părțile, până se aurește.
Scoateți-l pe o farfurie, mai adăugați o lingură de ulei și puneți la sotat ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul și mărul (cam 10 minute, amestecând des).
Presărați curry-ul, puneți carnea la loc, adăugați stafidele și supa, acoperiți și lăsați totul sa fiarbă la foc mic, timp de vreo 3/4 de ora (dar verificați din când în când nivelul lichidului și, dacă vi se pare ca a scăzut prea mult, completați cu supa).
Când a fiert carnea, adăugați laptele de cocos și jumătate din iaurt, amestecați bine și lăsați totul sa fiarbă, descoperit, încă 10 minute.
Când e gata, verificați dacă nu mai trebuie ceva sare și serviți fierbinte, cu orez și, eventual, cu câte o lingură din iaurtul rămas peste fiecare porție
Variante? Mult prea multe ca să le spun pe toate, așa că nu vă sugerez decât că mai puteți pune pe masă castronele cu diferite ingrediente pe care fiecare mesean să le poată presăra/turna peste: cocos proaspăt dat prin răzătoare, felii de banane, frunze de coriandru tocate mărunt sau chutney de mango.
Vinul pentru acest delicios curry de porc? Greu de spus. Un Pinot Noir ar trebui sa aibă complexitatea necesara, dar un mai subțire Burgund s-ar integra și el foarte bine în peisaj. Nu știu, dumneavoastră alegeți.
intr-adevar cred ca e un curry bun si aromat.interesant este ca ai pus si lapte de cocos si iaurt.eu de regula la curry pun sau una sau alta.