• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Știți ce-i aia curry?

Jan 07, 2010 costachel Dosare, Rețete, Rețete celebre 0


Mai întâi o precizare: n-am să mă refer, în cele ce urmează, la amestecul de condimente cu același nume (am făcut-o deja), ci la multele mâncăruri care se adăpostesc sub această umbrela onomastică. Le întâlnim în toată lumea (dar mai ales, firește, în Asia) și este vorba, de obicei, de un fel de tocănițe înăbușite sau chiar fierte într-un sos care cuprinde condimente și verdețuri din belșug. Nu există curry „original“, ci doar combinații specifice de arome și texturi, baza constituind-o carnea (vită, porc, pui etc.), peștele, legumele, sau chiar unele fructe.

Tentativă de clasificare pe regiuni

India. În principiu se consideră că aici este leagănul acestor mâncăruri. Sunt făcute cu un amestec de condimente prăjite și râșnite (poartă numele generic de masala) care variază în funcție de regiune, familie și chiar segment de vârstă. „A încerca să dai curry-ului o definiție e ca și cum ai încerca să faci din mercurul lichid un teanc“, spune Raghavan Iyer, autorul cărții 660 Curries, dedicată specialităților indiene. Totuși, anumite condimente intervin în mod tradițional în narațiune, și anume chimenul, usturoiul, ghimbirul, coriandrul, cardamomul și feniculul. Dar, firește, totul variază în funcție de regiune.

Thailanda. Aici mâncărurile la care ne referim sunt mai „lungi“, mai spre supă, față de versiunile mai scăzute din India. Dar o diferență poate mai importantă este aceea că aici sunt făcute având la bază o pastă de ardei iuți, la care se adaugă aromele (mai ales galangal, iarbă de lămâie, frunze de lămâie verde și usturoi) Abia apoi se toarnă lichidul, care poate fi lapte de cocos sau apă, în prima variantă rezultând o mâncare mai puțin condimentată, zeama nucii cu pricina având calitatea de a face totul mai soft. De obicei, curry-urile thailandeze sunt descrise după culoare: cele galbene sunt pline de curcuma și chimen, în timp ce variantele roșii sau verzi își primesc nuanțele de la ardeii colorați așijderea. Și aici diferențele sunt sensibile de la o regiune la alta, sosurile îmbrăcând varii combinații de cărnuri și legume.

Marea Britanie. Tradiția colonială a lăsat urme și în gastronomie, iar Perla Coroanei Britanice (adică India, pentru cei care au lipsit la lecțiile de istorie) și-a tăiat, firesc, partea leului. Drept pentru care aceste mâncăruri seamănă mai mult cu cele indiene, doar că societatea de consum a lăsat urme adânci, așa că putem găsi curry în chioșcuri de fast-food, în versiuni congelate pentru microunde și chiar ca topping pentru pizza (dacă o mai putem numi astfel). Probabil cea mai populară versiune în regatul Unit este puiul Tikka Masala, unii considerând-o chiar mâncarea națională a britanicilor (dacă nu mă credeți, verificați aici).

China. Da, fac și chinezii curry (dar nu atât de mult ca alții), cu sos de soia, lapte de cocos și multe condimente (dar îl preferă moderat de iute). Baza o constituie carnea, legumele, orezul fiert sau tăițeii.

Japonia. În acest caz vorbim de o mâncare de bază. De cele mai multe ori rețeta cuprinde ceapă, morcovi, cartofi, uneori țelină și de obicei carne de porc, totul preparat în oale mari.

S-ar putea să vă intereseze și:

Curry CurryCurry-ul previne diabetul Curry de porcCurry de porc Sote de vițel cu curry

  • China, curcuma, curry, India, Japonia, Marea Britanie, Tailanda

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved