• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sote de vițel cu curry

May 24, 2011 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 5


O rețetă simplă și tare bună urmează mai la vale, stimați cititori. O mâncărică excelentă ce pune în valoare optim carnea de vită și nu ne obligă să dăm o groază de bani pe mușchi, pentru că se poate foarte bine face și cu bucăți mai ieftine. E drept, timpul de fierbere crește puțin, fiindcă frăgezirea durează, evident, ceva mai mult, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.

Care-i necesarul? Păi

1 kg de carne de vițel (dar poate fi și de mânzat),
1 ceapă,
1 măr (renet ar fi optim, dar nu-i musai; să nu fie făinos),
2 cuișoare,
30 g făină,
1 linguriță de curry,
zeama de la 1/2 lămâie,
unt,
sare,
supă de vită (cam 100 ml, dar depinde și de cât de coriace este carnea)

Începeți prin a căli ceapa tocată în unt. Adăugați mărul (curățat și tăiat cubulețe), cuișoarele și carnea, tăiată bucăți civilizate și tăvălită prin făină (scuturați bine excesul!). Rumeniți bine, pe toate părțile.

Desfaceți făina și curry-ul în 100 ml apă rece, turnați sosul ăsta în cratiță, împreună cu supa. Sărați și fierbeți totul, la foc moale, până se frăgezește carnea (cam 1 oră și jumătate, poate mai mult). Dacă fierberea se prelungește și sosul scade prea tare, completați cu supă.

Când în fine vițelul nostru este numai bun de mâncat, reglați de sare și adăugați zeamă de lămâie, după gust. De piper, în mod normal, n-aveți nevoie, dar dacă țineți morțiș…

Serviți mâncarea fierbinte, cu o garnitură după plac. Un chutney de mere ar constitui, măcar teoretic, soluția optimă, dar tot gustoasă va fi și cu paste proaspete, și cu piure, și cu orez.

Cât despre vin, nu vă uitați că-i vorba de vită, că nu roșu vă trebuie aici, ci un roze proaspăt și parfumat.

S-ar putea să vă intereseze și:

Soté de vițel Marengo, varianta Juliei Child Friptura de vita cu sos de portocaleFriptură de vițel cu sos de portocale Escalop de vițel cu ciuperci Mușchi soté Stroganoff

  • curry, sote, vita, vitel

5 thoughts on “Sote de vițel cu curry”

  1. aphextwinz 25/05/2011 at 10:53

    Intrebare intrebatoare, sa nu radeti de mine dar iaca pana acum credeam ca vitel si manzat sunt sinonime. Care e diferenta? Multam.

    Reply ↓
  2. costachel Post author25/05/2011 at 11:00

    De varsta si alimentatie 🙂 Manzatul e vitelul intarcat, si poate avea pana la doi ani. Dupa aia, gata, e vita!

    Reply ↓
  3. aphextwinz 25/05/2011 at 19:43

    Deci am inteles bine, manzatul e mai batran ca vitelul, da? Ma deruteaza si etichetele ca pe vitelul neintarcat scrie vitel de lapte, pe urma scrie pe unele vitel, pe altele manzat. Ca am luat odata o carne de vitel care tare greu s-a lasat convinsa. Sa stiu si eu ce iau.

    Reply ↓
  4. costachel Post author25/05/2011 at 20:04

    Mai batran decat vitelul, mai tanar decat vita 🙂 Acuma, ce o fi de fapt dupa eticheta, am si eu uneori niste dubii…

    Reply ↓
  5. aphextwinz 26/05/2011 at 09:37

    Pai ma uitam in urma la retetele mele, alea ratate, ca sa vaz ce scria pe eticheta. Am luat vitel, asta sigur, sa fac stroganoff. Cred ca era ala vitel cum sunt eu luptator la categoria grea.

    Facui reteta ca la carte, arata si mirosea, super, pas de puteai baga dintii in carne. Am zis cateva vorbe de duh dar nu m-am descurajat, asa a luat nastere supa-crema stroganoff, ca altfel nu se putea manca.

    Si, cum ziceam, ma uitai, scria pe eticheta: vitel. Poate era vitica, doamnele isi mai ascund varsta, mai stii.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved