Miercuri a avut loc la Restaurantul Expo o nouă ediție a Degustărilor Costăchel&Expo. Vedetele, de această dată, au fost vinurile de la Domeniul Vlădoi, adică, în ordinea turnării în pahare, Sauvignon Blanc, Anca Maria, 2014, Chardonnay, Pivnița Basarabilor, 2014, Roze, Anca Maria, 2014, Syrah, Pivnița Basarabilor, 2014 și Merlot, Pivnița Basarabilor, 2011. Iar prezentarea a fost excelent făcută de Anca Maria Vlădoi, drept pentru care, de data asta, mi-am găsit cam greu locul în peisaj.
Juriul a decis
După cum deja presupun că știți, la fiecare ediție a Degustărilor noastre participanții sunt rugați să dea note, de la 1 la 10, vinurilor degustate. Pentru vinurile de la Domeniul Vlădoi, însumarea notelor a grăit așa:
Dacă de obicei am anumite rezerve față de ordinea rezultată în urma votării, de data asta, recunosc, gusturile mele personale se cam potrivesc cu ierarhia prezentată mai sus (nu neapărat și cu notele, dar asta-i altă discuție). Fiindcă da, Merlot-ul, avantajat și de vârstă, s-a prezentat cel mai bine, iar Roze-ul, proaspăt și elegant, cu o aciditate numai bună, a meritat să conducă plutonul „tinerelor”.
Poate (și zic poate) Sauvignon-ul ar fi meritat o soartă mai bună, numai că, din păcate, un mic defect organizatoric a făcut ca o sticlă din cele destupate să fie altfel. Nu zic mai rea, nici mai bună, ci doar altfel, mai de Lume Nouă (și când am făcut prezentarea, din respectiva sticlă provenea vinul din paharul meu, de s-au cam mirat unii că l-am numit „bombastic” sau cam așa ceva. În fine, asta e…). Dar, aceasta fiind situația, evident că n-aș putea băga mâna-n foc în privința exactității notei finale.
În rest, Syrah-ul n-are alt defect decât că e cam tânăr și, probabil, un an-doi de reflecție suplimentară i-ar prinde bine. Cât despre Chardonnay, senzația mea e că prezența lemnului îi derutează un pic pe consumatori și de aici nota cam mică. Una e să te aștepți să găsești în pahar o bombă voioasă de fructe albe și să găsești un vin reținut, cu condimentele lemnului din belșug și, din păcate, cu o notă untoasă cam timidă. Dar iarăși, s-ar prea putea ca la anul Chardonnay-ul ăsta să se prezinte mai bine. De urmărit.
A, și dacă vreți să vedeți mai multe poze de la eveniment, le găsiți pe pagina de facebook.