Nov 22, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 1
Miercuri seara, la Restaurantul Expo din dealul Copoului, a avut loc un nou episod al Degustărilor Expo&Costăchel. Vedetele au fost, de data aceasta, vinurile de la Budureasca. Prezentate de somelierul Marius Stoica, au poposit, pe rând, în pahare Chardonnay 2011, gama Horeca, Oro Manisa 2012 (cupaj de 55% Tămâioasă Românească, 45% Chardonnay), gama Origini, Rose 2012 (obținut din 50% Pinot Noir, 50% Fetească Neagră), Pinot Noir 2011, Horeca și Cabernet Sauvignon 2011, Origini.
Ca de fiecare dată, i-am invitat pe cei prezenți la eveniment să noteze vinurile (note de la 1 la 10). Au fost 30 de buletine de vot valabil exprimate (ca să zic așa), iar clasamentul rezultat în urma centralizării lor se prezintă astfel:
1. Cabernet Sauvignon 2011 (9,28)
2. Pinot Noir 2011 (8,46)
3. Chardonnay 2011 (8,45)
4. Oro Manisa 2012 (8,27)
5. Rose 2012 (7,41).
Și, înainte de a vă da detalii despre vinuri, trebuie să fac, totuși, două precizări. Mai întâi, presupun că a existat o sticlă cu defect în cazul Rosé-ului, fiindcă altfel chiar nu-mi pot explica nota suspect (și nemeritat) de mică. Că o fi venit el în pahare după aromatul Oro Manisa, dar nici chiar așa…
Și, în al doilea rând, m-a surprins locul al doilea ocupat de Pinot Noir (e drept, la o diferență insignifiantă), în fața unui Chardonnay care a fost una dintre revelațiile serii. De unde aș putea să deduc (pripindu-mă, probabil!) că vinurile roșii încep să devină mai apreciate pe piața românească decât cele albe.
Primul vin, prima surpriză plăcută (ba chiar foarte). După cum cititorii mai vechi probabil știu, nu-s mare amator de Chardonnay-uri, dar acest vin de la Budureasca mi-a plăcut suficient de mult ca să vi-l recomand cu căldură pentru mesele de Sărbători care se apropie (la aperitivele „românești” va fi perfect). Foarte proaspăt, cu multe fructe (mai ales pere), dar fără să fie chiar „bombă”, are și unt, are și o boare de fum, iar alcoolul (14,5%!) este foarte bine integrat.
Oro Manisa (după cum spuneam mai sus, 55% Tămâioasă, 45% Chardonnay) a fost și ea o revelație plăcută. Dacă Tămâioasa domină, mai ales aromatic, ansamblul, Chardonnay-ul contribuie și el din plin în ceea ce privește eleganța și corpul. Mai greu de asociat cu ceva (dar asta-i problemă generală la aromatele seci), însă e un vin pe care vi l-aș recomanda cu plăcere la niscaiva „chinezării”.
Rosé-ul s-a prezentat cu un nas frumos, plin de fructe roșii și cu un gust răcoritor și plăcut. Pinot-ul a câștigat clar „lupta” cu Feteasca în cupaj, dar asta, chiar dacă m-a cam întristat pe mine, i-a bucurat pe amatorii de Pinot. Și, după cum spuneam, nota e nemeritat de mică. Chiar dacă nu l-aș plasa într-un top 5 al rosé-urilor preferate, nici nu v-aș putea spune să-l ocoliți dacă vă întâlniți cu el. Ba chiar dimpotrivă…
Pinot Noir-ul a fost vinul care a creat singurele controverse. Dacă „amatorii”, după cum ați văzut deja, l-au apreciat fără rezerve, profesioniștii (clar minoritari) i-au reproșat lipsa de tipicitate (citez din memorie: „păi rosé-ul mirosea mai tare a Pinot decât ăsta”). Oricum, vinul nu-i rău deloc, din punctul meu de vedere am fost mai trist că taninii sunt cam mulți și „pisiceala” specifică soiului lipsește. Dar n-are rost să mai caut nod în papură, în fond toată lumea a fost, în cele din urmă, de acord: e bun!
Cât despre Cabernet Sauvignon nu pot să vă spun altceva decât că a fost, pe merit, câștigătorul detașat al serii. Are tot ce-i trebuie (fructe, structură, forță etc.) pentru a putea spune că, din multe puncte de vedere, se poate duela cu Cabernet-uri mai celebre și mai scumpe. Și, la fel ca în cazul Chardonnay-ului, poate reprezenta o alegere cât se poate de bună pentru mesele de Sărbători. Un duo cu care nu prea puteți greși!
Mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
pinot noir…:X:X