Mar 09, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 4
Luni ne-am întâlnit iar la tapaseria Paharnicului Răzvan ca să mai gustăm ceva vinuri. O selecție mai eterogenă de data asta, incluzând și menționatele în titlu vinuri nealcoolice. Era pentru a doua oară când gustam așa ceva și, dacă despre primul contact chiar n-am vrut să scriu (că aș fi ajuns să fac trimiteri aproape numai la varză murată, când proaspătă, când stătută), cele trei care urmează merită oleacă de atenție. Firește, doar în cazul în care țineți morțiș să beți vinuri fără alcool.
Chardonnay, 2009, alb, sec, fără alcool
Producator: Union des Caves Coopératives de l’Ouest Audois et du Razès (UCCOAR)
Regiune: Languedoc, Franța
Un miros plăcut, chiar apropiat cumva de Chardonnay, și cu ceva fructe exotice timide prin peisaj. De băut se poate bea, ba chiar are și un mic postgust.
Syrah, 2009, roze, sec, fără alcool
Producator: Union des Caves Coopératives de l’Ouest Audois et du Razès (UCCOAR)
Regiune: Languedoc, Franța
Chiar dacă miroase cumva a suc (a zis cineva și-un producător), e destul de aproape de un roze proaspăt și mirositor a zmeură.
Bonne Nouvelle Merlot
Merlot, 2009, roșu, sec, fără alcool
Producator: Union des Caves Coopératives de l’Ouest Audois et du Razès (UCCOAR)
Regiune: Languedoc, Franța
Parcă ăsta a fost cel mai aproape de vin dintre nealcoolicele degustate. Fructe roșii și vișine prin preajmă, un corp chiar rotund (dacă se poate spune astfel în lipsa alcoolului), ce mai, interesant!
Viura, 2009, alb, sec, 12,5%
Producator: Bodegas Vicedo
Regiune: Rioja, Spania
„Frâncușa” spaniolă n-a dezăgit nici de data asta. Un nas complex, poate cam acid, dar cu multe flori și ceva fructe albe, gustul e ceva mai simplu, aciditatea iese un pic în evidență, postgustul destul de scurt, dar plăcut. Ținând însă cont că, dacă va fi importat, va costa în jur de 17 lei, înseamnă că trebuie ținut minte de pe acum.
Negrini Sauvignon Blanc (VIGR)
Sauvignon Blanc, 2008, alb, sec, 13,3%
Producator: Casa de Vinuri Negrini
Regiune: Drăgășani, România
Un Sauvignon cumva bizar, în sensul că pare a fi făcut în nord, așa e de timid și delicat. Un nas tipic, dar discret, un corp cam subțire și un postgust scurt, cam asta ar fi în două cuvinte. Nu-i rău, dar nici nu face 35 de lei.
Cabernet Sauvignon, 2009, roșu, sec, bio, baricat, 13%
Producător: Cramele Frâncu
Regiune: Adamclisi, România.
Nas ce evocă iaurtul cu vișine, corp cam subțire și mi-a trezit prea multe amintiri legate de vinurile de țară făcute din „1001”. Postgustul, chit că scurt, mai salvează un pic situația, dar tot nu-l face să merite 35 de lei, cât o fi el de bio și de baricat.
Tempranillo, 2009, roșu, sec, 13%
Producator: Bodegas Vicedo
Regiune: Rioja, Spania
Nas tipic de Tempranillo, cu multe fructe roșii, un corp aproape rotund, taninii un pic cam sus, o aciditate corectă, per total un vin foarte bun ținând cont că, la fel ca și frățiorul alb, tot 17 lei ar urma să coste.
Merlot, 2008, roșu, sec, 13,5%
Producator: Casa de Vinuri Negrini
Regiune: Drăgășani, România
Un nas foarte frumos de Merlot, din păcate iarăși corpul nițel subțire, ce permite taninilor să iasă cam mult în evidență. Un postgust cam scurt, dar plăcut, completează bine un vin deloc rău, dar tot prea sus plasat ca preț (35 de lei)
Tempranillo, 2007, roșu, sec, baricat 13 luni, 13%
Producator: Bodegas Vicedo
Regiune: Rioja, Spania
Cel mai bun vin al serii, cu un plus evident față de frățiorul mai tinerel, atât olfactiv, cât și la gust. Poate doar taninii să fie un picuț agresivi, dar asta am spus-o mai mult ca să am și ceva rău de spus la adresa unui vin cu un excelent raport calitate-preț (29 de lei)
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Acuma, nu ştiu ce le veniră astora din Languedoc, dar în afară că de la ei se trage termenul şi practica amour courtois ori cuvântul şi condiţia trubadur (pentru care le mulţumim) meleagul cu pricina este o zonă viticolă. Ce-i apucară?
Bine că i-ai amintit numai în treacăt. Mai bine scrii despre Babanu!
I-am amintit fiindca macar fac niste lichide potabile, care mai aduc a vin. Precedenta experienta cu vinuri fara alcool a fost absolut de nepovestit 🙂
eu am gustat la Margo Lounge la a doua intimplare din acest an a celor de la vinul ro niste vinuri fara alcool. La nas sint tare deranjante… Un miros de pompa de vid, de vacuum, care mi-a taiat orice interes. Vorba lui Marian Timofti, vin de fitze care poate face furori pe litoral, cluburi, baruri, etc… Vad vinul fara alcool intre vinuri ca berea Corona intre beri… Ca si fitzareala si proasta calitate…
Nici eu nu pricep rostul lor pe lume, dar daca tot am intalnit niste exemplare cat de cat potabile… Că, repet, primele vinuri de genul ăsta pe care le-am gustat păreau licori de dres, așa de tare semanau unele cu zeama de varza 🙂