• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de ciuperci

May 31, 2012 costachel Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete de tocături, Rețete ovo-lacto-vegetariene 3


Chiftelute de ciuperci

Ușoare ca fulgul și incredibil de gustoase, aceste chifteluțe de ciuperci reprezintă, dacă mă-ntrebați pe mine, nu atât un substitut vegetarian al chiftelelor de carne, cât o delicatesă aparte, rafinată și subtilă. Mai ales dacă le faceți pe sistemul pârjoalelor moldovenești (adică usturoiate, tăvălite prin pesmet și prăjite în unt) vă veți întreba, ca și mine, cum Dumnezeu de rețeta asta minunată nu e atât de răspândită și iubită pe cât ar trebui. Dar, în fine, să lăsăm nedumeririle deoparte și să mergem în bucătărie, să vedem mai exact despre ce-i vorba

1 kg de ciuperci (de pădure ar fi perfect!),
1-2 cepe (în funcție de mărime),
2 ouă,
1 legătură mică de verdeață (mărar, pătrunjel, separat sau împreună),
usturoi după gust,
1 felie groasă de pâine, înmuiată în lapte și foarte bine stoarsă,
pesmet,
sare, piper,
unt (sau ulei) pentru prăjit.

Faceți toaleta cepelor și tocați-le mărunt. Curățați ciupercile, tăiați-le în bucăți, dacă-s prea mari și puneți-le la călit împreună cu ceapa. Sărați, piperați și așteptați până scade toată zeama.

Scoateți-le, lăsați-le să se răcorească și dați-le prin mașină (preferabil prin sita cu ochiuri mari, dar aici e, ca la chiftelele de carne, chestie de gust, așa că, dacă vă place genul „pastă”, folosiți-o pe cea cu ochiuri mici). Adăugați ouăle, verdeața tocată cât de mărunt și usturoi pisat după gust. Dacă vi se pare pasta prea moale, adăugați puțin pesmet, să lege.

Formați chifteluțele, tăvăliți-le prin pesmet, scuturați bine excesul, și rumeniți-le, la foc potrivit, până se rumenesc frumos. Scoateți-le pe șervețele (sau vreo altă hârtie absorbantă), să-și lepede excesul de grăsime, și serviți-le calde.

Variante sigur c-ar fi destule, de la înlocuirea pâinii cu un cartof dat pe răzătoare și bine scurs până la tăvălirea lor prin făină și prăjirea în ulei. Așa că nu insist, mă mulțumesc doar să vă aduc aminte că puteți folosi și chifteluțele de ciuperci împreună cu varii sosuri: v-am povestit deja versiunea cu smântână dar, mai ales dacă le-ați făcut din ciuperci de cultură, vor merge și cu cele de roșii, simple sau marinate.

Vinul? Cu siguranță alb, ușor și sec. La Plăvaie mă gândesc acuma, dar nu-i singura variantă posibilă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Chifteluțe de ciuperci cu smântână Chifteluțe picante cu sos de ardei gras Chiftelute spaniole albondigasChifteluțe spaniole (albondigas) Default ThumbnailChifteluțe de știucă

  • chiftele, chiftelute de ciuperci, ciuperci, tigaie, tocatura

3 thoughts on “Chifteluțe de ciuperci”

  1. Niko-B 02/06/2012 at 01:22

    Dacà am timp, m-oi duce duminicà-n târg si-oi lua. Fereascà “Sfântu’ ” sà iasà mai bune k-n retzetà. C-om povesti dupà. Si nu stiu pe unde-o-sà scoateti càmesa, cum zicea Creangà !

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/06/2012 at 11:15

      Sigur ies mai bune 🙂 Asta-i, de altfel, o caracteristică a chifteluțelor de ciuperci: întotdeauna ies mai bine decât data trecută 🙂

      Reply ↓
  2. Niko-B 06/06/2012 at 03:38

    Luai ciupercile si mâine, la treabà ! SPER… sà revin, sà và multumesc de retetà !

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved